Vége a milliárdos tejbiznisznek

2015.10.02. 09:23

Több mint 700 millió forint áfát csaltak el a gyanú szerint egy cégláncolat, amelynek tagjai 2014 vége óta több mint egymilliárd forint értékben hoztak be tejet Szlovákiából, és az árut belföldi vevőknek értékesítették. Az eddigi adatok szerint tejjel, cukorral és étolajjal kereskedtek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai két telephelyen több mint 1600 hektoliter tejet és több mint 200  tonna cukrot lefoglaltak. 

Fiktív számlákkal variáltak

A gyanú szerint elkövetők a határon átnyúló csalási konstrukciót alkalmazva a Szlovákiából beszerzett élelmiszerek értékesítése után fizetendő áfa összegét cégláncolaton átfuttatott fiktív számlákkal csökkentették.  A cégláncolat tagjai feltehetően nem végeztek tényleges gazdasági tevékenységet, szerepük kizárólag számla kiállítására korlátozódott. 

31 helyszínen csaptak le

A keddi akcióban a pénzügyi nyomozók 15 budapesti és 16 vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat, munkájukat pénzügyőrök, adórevizorok és az EKÁER-csoportok tagjai segítették. Az EKÁER adatainak felhasználásával az érintett cégek győri és budapesti telephelyén nyolc kamion tej- és négy kamion cukorszállítmányt sikerült lekapcsolni.

Forrás: Origo

A pénzügyi nyomozók a házkutatások során 12 millió forint készpénzt lefoglaltak, továbbá több mint 230 millió forint értékben zárolták az érintett cégek bankszámláit, ingatlanokat és gépjárműveket. 

Számlákat zároltak

Emellett az adóvégrehajtók biztosítási intézkedésként több mint 120 millió forint értékben lefoglaltak több mint 1600 hektoliter tejet, több mint 200 tonna cukrot, és zároltak több bankszámlát.

A pénzügyi nyomozók az akciót követően három férfit hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik. Az ügyben további gyanúsítások várhatók. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK