Duplájára nőhet az új lakások száma

A sokszorosan körbetartozó építőipart a kormány egy új hivatallal segítené, építkezés
Vágólapra másolva!
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta vizsgálják az áfacsökkentés megvalósításának részleteit. A Társaság a Lakásépítésért Egyesület és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint is, ha a kormány meglépi az áfacsökkentést, akkor rövidtávon 20 ezer új lakás épülhetne.
Vágólapra másolva!

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének számítása szerint tartósan kiszámítható feltételek, 3-4 százalékos kamatszint és 5-12 százalék közötti áfa mellett a következő 2-2,5 évben duplájára, évi 18-19 ezerre nőhetne az új építésű lakások száma - mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke az M1 aktuális csatornán.

Kevés új lakás épül évente

Az ÉVOSZ elnök azt mondta, a gazdasági válság előtt 39 ezer lakás épült évente az országban, a mélypont 2012-ben volt, 2013-tól van ugyan némi élénkülés, de még így is az év végére mindössze 9500 új lakás épül országosan.

Évente 9 ezer új lakás épül Magyarországon Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

A szakember szerint az építőiparban alkalmazott 27 százalékos áfa 5-12 százalék közötti szintre csökkentése amellett, hogy olcsóbbá tenné a lakásépítést fehérítené is az ágazatot. Megjegyezte, hogy ma az esetek 70 százalékában számla nélkül dolgoztatja a lakosság az építési kivitelezőt.

Varga Mihály kifecsegte

Az áfacsökkentésre a lakásépítési-piac élénküléséhez is szükség lenne - mondta, és megjegyezte, hogy ehhez az építési, felújítási hitelek kamatának 3-4 százalék körül kellene lenniük.

Az áfacsökkentés a Társaság a Lakásépítésért Egyesület szerint is lökést adhatna a lakásépítéseknek. A kormány szerint is érdemes lehet csökkenteni a lakásáfát, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy lapinterjúban azt mondta,

Varga Mihály egy lapinterjúban elárulta, hogy a kormány gondolkodik az áfacsökkentésen Fotó: Hirling Bálint - Origo

A TLE szerint az új lakások értékesítésére vonatkozó vételárat terhelő 27 százalékos áfát 5 százalékra kellene csökkenteni. Ez kilendítené az új lakások építésének piacát a jelenlegi mélypontról, és fehérítené az építőipart is. Az épített lakások száma rövidtávon 20 ezerre nőhetne évente. A mai magyar lakásállomány nem alkalmas arra, hogy több mint 400 évig fennmaradjon. A 100 éves megújulási ütemhez évi 43 ezer lakást kellene építeni.