Tulajdonosi mozgolódások a General Electricben

2015.10.05. 09:24

A Nelson Peltz aktivista befektető által vezetett Trian hedge fund 2,5 milliárd dollárért vásárolt tulajdonrészt a General Electricben, és további költségcsökkentéseket, illetve átszervezést vár az óriásvállalattól.

Egyáltalán nem teljesítettek jól az elmúlt 10 évben a General Electric részvények, ezen az időtávon - ha csak az árfolyamot nézzük - 30 százalékkal kereskednek lejjebb a papírral, még úgy is, hogy a 2009-es mélypont óta jelentős árfolyamemelkedést láthattunk. Persze ez nagyban köszönhető annak is, hogy akkora méretűre duzzadt a cég a különféle akvizíciókkal és számos iparágban való megjelenéssel, hogy egyre csökkent a hatékonyság, illetve gyengült a fő üzletágként funkcionáló ipari részleg. A profiltisztítás jegyében jelentették be tavaly tavasszal, hogy leválasztják a pénzügyi üzletágat, de ez a folyamat lassú és időigényes. Az új stratégia célja többek közt az is, hogy az ipari infrastruktúrával foglalkozó üzletág az eredmény 90 százalékát hozza.  

A GE-részvény heti bontású grafikonja 2009 ótaForrás: Investing.com, Investor.hu

Örvendetes lenne növelni a saját részvény vásárlásokat

Az aktivista befektetőként is ismert Nelson Peltz által vezetett Train Fund Management az elmúlt félévben közel 2,5 milliárd dolláros részesedést vásárolt a GE-ben, ami kb. 1 százalékos tulajdonrészben felel meg a vállalatban - írja a CNBC. Így az egyik legnagyobb részesedessél bíró alap lesz a General Electricben. Peltz a pénzügyi divízió - a stratégiai irányoknak megfelelő - folyamatos leépítését, további költségcsökkentést és 20 milliárd dolláros tőkeáttét csökkentést vár el, de üdvözölné azt, ha az igazgatóság felülvizsgálná a mostani saját részvény-visszavásárlási politikáját, növelve az arra fordított keretösszeget.

A Trian úgy látja, hogy General Electric árfolyama egyáltalán nem tükrözi azt a drasztikus átalakulást, illetve folyamatos eredményjavulást, amin a vállalatóriás átmegy. Peltz szerint a folyamatos javulásnak köszönhetően 2017 végére 40 dollár fölé is emelkedhet a GE-részvény árfolyama a 2018-as eredményvárakozások alapján. 

Nelson Peltz, Trian Fund Management vezetőjeForrás: Heidi Gutman | CNBC/NBCU Photo Bank | Getty Images

Baráti, de könnyen fordulhat a hangulat

A tulajdonrész vásárlást állítólag a GE is üdvözölte, a lépés egyelőre barátságos jelzőkkel illették, hisz Peltz nem kért cserébe igazgatósági pozíciót, sőt támogatja a mostani vezetés elképzeléseit. Bármennyire is barátságos tulajdonrész-vásárlásnak tűnik a mostani lépés, a Trian részesedésszerzés kockázatokat jelenthet a mostani menedzsmentnek. Az elmúlt 10 év hasonló bevásárlásai általában mindig nagy küzdelemet és összeütközést hoztak a vállalati vezetés élén. 

 

Aktivista befektető
Az aktivista befektető olyan személy, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, vagy éppen a Pershing feje, Bill Ackman.