Már az autógyártók is utálhatják az Ubert

mobil okostelefon autó fuvarozás utazás uber wundercar oszkát telekocsi blablacar
The Uber smartphone app, used to book taxis using its service, is pictured over a parking lot as auto-rickshaws (background) ply a road in the Indian capital New Delhi on December 7, 2014. An Uber taxi driver allegedly raped a 25-year-old passenger in the Indian capital before threatening to kill her, police said December 7, in a blow to the company's safety-conscious image. AFP PHOTO/TENGKU BAHAR
Vágólapra másolva!
Drasztikusan nőtt az Uber használók aránya az Egyesült Államokban. Az olcsó autómegosztó alkalmazás már az autóeladásokat is fenyegeti, mivel van megbízható és olcsó alternatívája a négykerekű esernyőnek, sokan halasztják a gépkocsi vásárlást.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban mintegy 3-4 millió ember elhalasztotta az autóvásárlást az Uber miatt. Az olcsó autómegosztó alkalmazás gyors térnyerése tehát már elkezdte fenyegetni az autóeladásokat, hiszen ez a szám nem elhanyagolható az évi 15-20 milliós piachoz képest - számolt be a CNBC.

A negatív hatást némileg persze kompenzálhatja, hogy sokan kifejezetten Uberezni vesznek új kocsit. A Toyota még akciót is hirdetett számukra.

Sokan halaszják el az autóvásárlást az Uber miatt Forrás: AFP/Tengku Bahar

A fenti következtetésekre a Magid tanácsadó cég jutott, miután felmérésükben azt az eredményt kapták, hogy 2014 és 2015 között 4 százalékról 17 százalékra nőtt az Uber használók aránya a megkérdezett amerikaiak között. Az Uberezők 22 százaléka pedig régebben tervezett autóvásárlást, de az olcsó alternatíva miatt elhalasztotta azt.

Több biciklis, kevesebb kocsi

Korábban mi is beszámoltunk egy felmérésről a témában, amely azt mutatta meg, hogy egy nagyvárosban, mint Stockholm, hogyan változhat meg a tömegközlekedés az olcsó taxik és autómegosztók révén.

Többen gyalogolnak, kocsit tűnnek el az utakról, kevesebb a dugó. Még a taxi szolgáltatásokra is nő a kereslet.