Bekeményítene a Világbank

Jim Yong Kim Világbank elnök
World Bank Group President Jim Yong Kim holds his headphones during the 2015 Global Parliamentary Conference at World Bank Headquarters in Washington, DC on April 13, 2015. The International Monetary Fund updated its forecasts on growth in the global economy ahead of the IMF and World Bank spring meetings this week. AFP PHOTO/ SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Miközben a Világbank visszavágta a Kelet-Ázsiára vonatkozó növekedési kilátásait, a nemzetközi szervezet elnöke tőkeemeléssel támogatná a feltörekvő piacok növekedését és az ENSZ fejlesztési céljait.
Vágólapra másolva!

A Világbank csökkentette Kelet-Ázsia (Kínát is beleértve) növekedési előrejelzését. Míg idén 6,5 százalék, addig jövőre csak 6,4 százalék lehet a térség gazdasági bővülése, miközben korábban még mindkét évre 6,8 százalékot prognosztizáltak – írja a CNBC.

Még több pénz

Részben ezzel is függhet össze, hogy a szervezet elnöke, Jim Yong Kim felvetette, meg kellene emelni a Világbank legfontosabb intézményének számító Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD) 253 milliárd dolláros tőkealapját. A téma bizonyosan napirendre kerül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank héten zajló éves találkozóján.

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke Forrás: AFP/Saul Loeb

Az emelés tervét azonban nem lesz könnyű átvinni, mivel a bank 188 tagja közül többen úgy gondolják, hogy a tőkeemelés helyett a jelenlegi forrásokat kellene jobban felhasználni a hitelkereslet növekedése közepette.

Az elnök tervéhez egyébként azt is hozzájárulhat, hogy egyre erősebb versenytársat jelent a kínai vezetésű Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB). Érdekes azonban, hogy pont Kína lett a tőkeemelés egyik vezető támogatója. Idén a kínai pénzügyminiszter arra tett javaslatot, duplázzák meg az AIIB 100 milliárd dolláros tőkealapját, ami nagyobb nyomást helyezhetne az Egyesült Államokra, hogy felpörgessék a Világbank tőkéjét – írja a Financial Times.

Támogatás és ellenszél

Kim, akit nem mellesleg az USA jelölt a Világbank élére, az Obama kormánytól is számíthat némi segítségre. Az Egyesült Államok és Kína elnöke ugyanis múlt hónapban, a Washingtonban tartott csúcstalálkozón kinyilvánították, hogy elkötelezettek a Világbank és regionális szárnyai „további megerősítésében”, hogy fokozzák a finanszírozási kapacitást. Kína emellett ígéretet tett, hogy jelentősen növeli pénzbeli hozzájárulását a Világbankban.

Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök kinyilvánították, hogy elkötelezettek a Világbank és regionális szárnyai „további megerősítésében" Forrás: AFP/Mandel Ngan

Jóllehet Kim célja, hogy a bank nagyobb részt vállaljon az ENSZ fejlesztési céljainak finanszírozásában, és ebben kaphat is jelentős támogatókat, az amerikai Kongresszus igen nagy falatnak ígérkezhet. Nancy Birdsall, a washingtoni Center for Global Development vezetője úgy látja, hogy ezt az akadályt nem lesz könnyű megugrani, főleg, hogy a Kongresszus még az IMF 2010-es monetáris kvótarendszer reformját sem fogadta el. „Nehéz a Kongresszus elé állni olyan pénzekért, melyeknek egy kicsit nemzetközi szaguk van” – hangsúlyozta Birdsall.

A bank vezetése mindemellett arról is értekezik, hogy a hitelezési szabályok könnyítésével lehetővé tegye a világ legszegényebb országait támogató Nemzetközi Fejlesztési Társulásnak (IDA), hogy erőteljesebben használhassa fel 50 milliárd dolláros forrásait.

Növekvő segítség

Kim vezetése alatt a Világbank egyébként már megkezdte az IBRD hitelezési szabályainak enyhítését, amikor idén levitte annak saját tőke-hitel arányát 25,1 százalékra a 2011-es 28,6 százalékról.

A Világbank részvényesei utoljára 2011-ben döntöttek tőkeemelésről, elfogadva egy 7 éves tervet, amely az IBRD jegyzett tőkéjének 87 milliárd dolláros bővítését jelenti. A gazdag országok emellett további 26 milliárdot adtak az IDA-nak az utolsó finanszírozási körben, hogy az 2017 végéig fedezhesse a hitelezését.