Egyre nagyobb csapdába kerülhet a Fed

befektetés szakadék veszély kockázat zuhanás kapaszkodás
Vágólapra másolva!
Legalább két százalékos gazdasági növekedésre lenne szükség a második félévben ahhoz, hogy decemberben kamatot emelhessen az amerikai jegybank. Hiába próbálnak szemet húnyni a világgazdasági turbulencia felett, már saját bőrükön érzik az előszelét.
Vágólapra másolva!

A vártnál alacsonyabb ütemben javuló munkaerő piaci mutatók és a gyengébb export adatok a központi jegybank döntését igazolják vissza – közölte a Bloomberg Eric Rosengren bostoni Fed-elnök meglátását, aki a szeptemberi kamatemelés elhalasztása mellett kardoskodott.

Begyűrűzött

– fogalmazott a Rosengren. A jegybankár, aki 2016-tól lesz szavazó tag az FOMC-testületben, arra is figyelmeztet, hogy az USA sem hunyhat szemet a világgazdasági folyamatok alakulása fölött az év hátralévő részében, hiszen az kihat az amerikaiak fogyasztására és lakásvásárlási hajlandóságára is. Az amerikai kamatdöntő bizottság az év végéig még két alkalommal – októberben és decemberben – ül össze, hogy döntsön az emelésről.

Egyre többet költenek, de kevesebben dolgoznak

Az amerikai költekezési kedv felszálló ágba került; a háztartási kiadások felülmúlták az augusztusi várakozásokat. Szeptemberben rekord mennyiségben keltek el autók az amerikai piacon, augusztusban pedig az új lakások iránti kereslet 7 éve nem látott szintre emelkedett.

Az amerikai munkanélküliségi ráta még minidg nem érte el a kitűzött 5 százalékos szintet. Forrás: Bloomberg, Bureau Labor of Statistics

A munkaerőpiacra visszatérő amerikaiak száma azonban aggodalomra ad okot. Rosengren 2-2,5 százalékos szint alatti növekedés esetén nem emelne kamatot az év hátralévő részében. A mérföldkő elérése egyre nehezebb lesz a J.P. Morgan előrejelzései szerint, mivel ők 1,5-2 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak a szeptemberben zárult harmadik negyedévre, köszönhetően az export visszaesésének is.

Szeptemberben 142 ezer új munkavállalót regisztráltak a nem mezőgazdasági szektorban foglalkoztatottak körében a közel 300 milliós lakosú Egyesült Államokban, ami még a Bloomberg által megkérdezett 96 közgazdász legalacsonyabb várakozást is alulmúlta.

Janet Yellen, az amerikai jegybank elnöke - Egyre mélyebb csapdába terelődik a Fed Forrás: AFP/Alex Wong

Az a fránya infláció

Pont a fenti folyamatok fényében nem árt az óvatosság, mert ha túl korán kezdenek kamatemelésbe, akkor az rosszul sülhet el, belassítva akár a gazdaságot is - vélekedik a bostoni Fed-elnök. Az amerikai infláció is már 3 éve elmarad a jegybank által megjelölt közép távú céltól, ráadásul a Fed által követett személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE-ráta) is csak 0,3 százalékot emelkedett éves alapon az augusztusi statisztikák szerint.

Tovább tolódhat

A szeptemberi foglalkoztatottsági adatok nyilvánosságra kerülése után

a decemberi kamatemelés valószínűsége 43 százalékról 33 százalékra csökkent.

A határidős árazások egy esetleges monetáris szigorítás után is csak 0,375 százalékra emelkedne az irányadó kamatláb a mostani 0-0,25 százalékos sávból, azaz kb. 25 bázispontos emelést vár a piac.

„Ha két százalékos bővülés nem teljesül, akkor az amerikai gazdasági növekedési esélyeit is könnyen kockára teheti” – fűzi hozzá a szakember.

Kell-e tartani a lufifújástól? Forrás: 123rf.com

Van-e buborék a piacon?

Donald Kohn, amerikai jegybank korábbi alelnök (most a Bank of England jegybankára) arra figyelmeztetett, hogy a különféle eszközár-buborékok ellen monetáris eszközökkel harcolni túl nagy költséggel járna, azaz negatív hatásai lennének a foglalkoztatásra és az inflációra.

Korábban Stanley Fischer jelenlegi Fed-alelnök azt nyilatkozta, hogy nincsenek kézzel fogható bizonyítékok arra, hogy eszközár-buborék alakult volna ki a piacon. Ezt Rosengren is hasonlóképpen látja, hisz hiába látni néhány nagyobb körzetben (Washington, San Francisco, Boston) jelentős ingatlanár-emelkedést, de az egyáltalán nem hasonlítható a 2004-05-ös állapotokhoz, amikor is szerte Amerikában pezsgett az ingatlanpiac és folyamatosan emelkedtek az árak.