Hiába az óvadék, Sanader még nem szabad

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök az ítélethirdetésen
Former Croatian prime minister Ivo Sanader (C) stands to hear the verdict in court in Zagreb on March 11, 2014. Sanader and the country's biggest party, the Croatian Democratic Union of which he was president, were found guilty of corruption. Sanader was given a nine-year sentence while the party was ordered to pay about 29 million kuna ($5.26 million), marking the first time in Croatian history that a political party is found guilty. AFP PHOTO/STRINGER
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a horvát legfelsőbb bíróság múlt csütörtökön megszüntette Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, és a vádlott a 12,4 millió kuna (félmilliárd forint) óvadék megfizetését is vállalta, a volt horvát kormányfő még mindig nem hagyhatta el a börtönt, ahol már 3 és fél éve előzetes letartóztatásban van - közölte az Index.hr internetes portál.
Vágólapra másolva!

Jóllehet Sanader ügyvédei két ingatlant is felajánlottak óvadék gyanánt - ezek értéke szerintük meghaladja a 12,4 millió kunát -, a bíróság nem találta teljesnek a dokumentációt, és nem engedélyezte a volt kormányfő szabadlábra helyezését.

Ivo Sanader ügyvédei szerint a bíróság megpróbálja elhúzni a volt kormányfő szabadon bocsátását.


Kresimir Devcic, a megyei bíróság szóvivője még pénteken újságíróknak azt mondta, hogy a bíróság áttanulmányozta azt az anyagot, amelyet Sanader védőügyvédei nyújtottak be, de hiányosságokat talált benne. Ezért a dokumentáció kiegészítésére utasította az ügyvédeket, és csak ennek megtörténte után hoz döntést arról, hogy Sanader elhagyhatja-e a börtönt - mondta.

Korrupciós ügyek

Ivo Sanadert a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki.

Ivo Sanader a bírósági tárgyalásán

Forrás: AFP/Stringer

Sanadert egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte. A legfelsőbb bíróság ezt tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibákra hivatkozva az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott,

hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította ezt a vádat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát alkotmánybíróság idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.

Szökéstől tartanak

Sanader a Fimi Media-ügy miatt azonban továbbra is őrizetben maradt. Mivel a legfelsőbb bíróság a múlt héten megerősítette, hogy ez utóbbi ügyben megszüntette az eljárást a volt kormányfő ellen, és új tárgyalást rendelt el, Ivo Sanader szabadlábra kerülhet, hiszen nincs ellene érvényben jogerős ítélet. Óvadékot azért rendelt el a testület, mert szerintük fennáll a veszélye annak, hogy a vádlott megszökik.