Meglepő statisztika: egyre kevesebb a szegény a világban

szegénység Afrika poverty
People walk by shacks in the impoverished township of Diepsloot on the outskirts of Centurion on April 24, 2014. South Africans will mark 20 years of democracy since the first post-Apartheid election on April 27, 1994. AFP PHOTO / MUJAHID SAFODIEN
Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent a globális extrém szegénység 2012 óta. Ez azt jelenti, hogy 200 millió ember lépte át a napi 1,90 dolláros kritikus vonalat, és ezzel több mint 130 millióval kevesebben élnek szegénységben a korábban becsültnél – derül ki a Világbank adataiból.
Vágólapra másolva!

Noha a Világbank számai komoly optimizmusra adnak okot, az intézményen belül éles vitákat generált a számítási módszer megváltoztatása, amely látványosan szebb képet fest a korábban felvázoltaknál – írja a Financial Times.

Kifelé a nyomorból

A legfrissebb adatok szerint 702 millió ember, vagyis a Föld lakosságának kevesebb mint 10 százaléka, él extrém szegénységben, miközben a korábban becsült létszám 2015-re 835,5 millió volt.

Amellett is látványos az extrém szegénységben élő populáció csökkenése, hogy

a Világbank napi 1,25-ről 1,90 dollárra (530 forint) emelte azt a szintet, ahol az extrém szegénységet meghatározza.

A szervezet számításai szerint 2011-ben még több mint 1 milliárd ember élt a kritikus vonal alatt, 2012-ben (ez volt az utolsó év, amelyből adatok vannak) azonban már csak 902 millió.

A helyzet javulása a szakemberek szerint a fejlődő országok gyors gazdasági növekedésének, valamint az oktatási, egészségügyi és társadalombiztosítási beruházásoknak köszönhető elsősorban. A világ szegényeinek fele Afrikában él, ahol a lakosság 35,2 százaléka mélyszegény és ahol továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet a Világbank jelentése szerint.

Jim Yong Kim, a Világban elnöke „drámainak” nevezte a csökkenést, és kijelentette, „megvan az esély arra, hogy

Statisztikai trükkök?

Már több mint egy éve folyik a vita arról a Világbank berkein belül, hogy a megtisztított statisztikai adatok vajon megfelelők-e. A kérdés az, miként lehetne a legjobban alkalmazni a 2014 áprilisában kiadott új relatív vásárlóerő számításokat.

Idén például szervezet két vezetője publikált egy tanulmányt, amelyben kimutatták, hogy amennyiben az új relatív vásárlóerő számításokat alkalmazzák, és 1,92 dollárnál húzzák meg a kritikus vonalat, akkor a 2011-es szám 148 millió fővel emelkedett volna az egy évvel korábban mért szintről.

Végül a vitát az az álláspont nyerte meg, amely értelmében felülvizsgálták Kína, India és Indonézia adatait, és ennek eredményeképpen igen szép eredmények jöttek ki a 2011-es évhez viszonyítva.

Az ilyen statisztikai változtatások fontossága abban áll, hogy igen sűrű populáció él a szegénységi küszöb közelében, és a választóvonal akár minimális módosítása is emberek millióinak helyzetét módosítja – mondta Peter Lanjouw, aki tavalyig a Világbank szegénységkutató részlegének vezetője volt.