Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a hazai bankok vezetői hétfőn átvették azokat a pontokat, amelyek gátat szabnak a banki hitelezés bővítésének. A hitelezés mellett az olyan alternatív finanszírozási termékek szerepét is erősítenék, mint a kockázati tőke és a tőzsdei értékpapírok kibocsátása.

A magyar gazdaság növekedési ütemének megőrzéséhez, valamint gyorsításához elengedhetetlen a hitelezés bővítése, amihez alapvetően pozitív ösztönzők vezethetnek – állapították meg a felek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a hazai bankok vezetőinek mai egyeztetésén.

Varga Mihály a tárgyaláson elmondta, a magyar gazdaságpolitika célja, hogy a növekedés üteme hosszabb távon is magasabb legyen az Európai Unió átlagánál. Ebben a munkában a kormányzat számít a hazai pénzintézetek aktív szerepvállalására, ennek első lépése volt a mai megbeszélés. A szakminiszter leszögezte, hogy nem lehet egyetlen eszköztől várni a megoldást, számos kisebb lépést kell megtenni ahhoz, hogy aktívabb hitelezés legyen Magyarországon.

A bankok jelezték, hogy forrásellátottságuk megfelelő, és a keresleti oldalon is meg kell találni azokat az ösztönzési lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak a hitelezés bővítéséhez. A tárgyaláson elhangzott, hogy az eredményes gazdaságfejlesztéshez célzottan, a növekedéshez legjobban hozzájáruló ágazatok hitelezését kell ösztönözni. Egyetértettek abban is, hogy a hitelezés mellett az olyan alternatív finanszírozási termékek szerepét is erősíteni kell, mint a kockázati tőke vagy a tőzsdei értékpapírok kibocsátása.