Több mint ötezer vállalkozás szűnt meg szeptemberben Magyarországon, ennyi törlés még soha nem volt egyetlen hónapban. Az Opten céginformációs szolgáltató a következő hónapokban is sok törlésre számít.

Átmenetinek bizonyult az augusztusi rendkívül alacsony megszűnési ráta, amikor mindössze 2086 gazdasági társaságot törölt a cégbíróság: szeptemberben ismét rekordot döntött a törlések száma Magyarországon. Egyetlen hónap alatt 5006 vállalkozás szűnt meg, ez csaknem másfélszer annyi, mint 2014 azonos időszakában.

Tovább emelkedhet a megszűnési ráta

„Az előjelek világosan megmutatták, hogy a nyári alacsonyabb értékek után szeptembertől ismét emelkedni fog a megszűnési ráta, mert a közelmúltban nagyon sok olyan cégbírósági eljárás indult, amely szinte minden esetben a társaságok megszűnésével végződik” – mondta Tóth Tamás, az Opten igazgatója. A végelszámolások, felszámolások és kényszertörlések összesített mutatója továbbra is magas, a cégalapítások száma pedig alacsony, így minden jel szerint jövőre is folytatódik a működő társas vállalkozások számának csökkenése.

Szeptemberben ismét rekordot döntött a törlések száma MagyarországonForrás: Opten

Most zárulnak tavaly indított eljárások

Tavaly egy év alatt 57 ezer céggel szemben tett közzé a cégbíróság törléssel végződő eljárást, idén viszont már az első félévben 36 ezernél több új eljárás indult. A különböző eljárások átlagos átfutási ideje más és más, de az adatok azt mutatják, hogy jelentős mennyiségben zárulnak most azok, amelyeket tavaly indítottak el. „Rövid távon a beragadt számlatartozások sok működő vállalkozást is hátrányosan érintenek, hosszú távon azonban inkább a cégvilág megtisztulására lehet számítani” – tette hozzá az Opten igazgatója.

Lesz dolguk a könyvelőknek

A megszűnési hullámot tovább dagaszthatja 2015 végén és 2016 elején az is, hogy 2016 március 15-én lejár a 2014 márciusa előtt alapított korlátolt felelősségű társaságok tőkemoratóriuma, és minimális törzstőke-kötelezettségük 3 millió forintra emelkedik. 2015 szeptemberében még mindig 120 ezer olyan cég van, amelyik nem tett eleget ennek a kötelezettségnek. A törzstőke-emelésben érintett vállalkozások jelentős része azonban aktív, így hamarosan 95 ezer cégnek fájhat a feje adminisztratív kötelezettsége miatt, a könyvelőknek és ügyvédeknek pedig néhány hónapig biztosan sok munkájuk lesz.

A legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg produkáltaForrás: Opten

Szétaprózott a magyar cégvilág

Szeptemberben megugrott ugyan, de továbbra is alacsony az újonnan bejegyzett társas vállalkozások száma, így folytatódott a működő cégek számának lassú, de biztos apadása. A 2013 májusi 605 ezres csúcshoz képest ma már csak 570 ezernél tartunk, de még mindig sokkal szétaprózottabb a cégvilág Magyarországon annál, mint ami indokolt lenne.

Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten – CFI) az adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez. Az index szeptemberi értéke 14,2 százalék volt, ám ez jelentős regionális eltéréseket takar. Megyei szinten a szeptemberi Opten – CFI Győr-Moson-Sopron, Tolna és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vette fel a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg produkálta.