Súlyos terhek nehezednek a globális növekedésre

World Economic Outlook, IMF, Világbank
International Monetary Fund (IMF) Deputy Director Gian Maria Milesi-Ferretti (L), IMF Economic Counselor Maurice Obstfeld (2-L), the Chief of the World Economic Studies Thomas Helbling (2-R) and IMF Senior Press Officer Angela Gaviria (R) take part in the World Economic Outlook press conference at the 2015 IMF/World Bank Annual Meetings on October 6, 2015 in Lima, Peru. AFP PHOTO / IMF - Stephen Jaffe
Vágólapra másolva!
Csökkentette globális növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. A világgazdaság idén 3,1, majd jövőre 3,6 százalékkal bővülhet, de amellett, hogy jelentős eltérések figyelhetők meg a fejlett és a fejlődő gazdaságok között, hangsúlyos rendszerszintű kockázatok nehezednek a világgazdaságra, melyek közül a nyersanyagárak, Kína és az USA a legfontosabbak.
Vágólapra másolva!

Az idei év globális növekedése gyengébb lehet a tavalyinál, miközben a feltörekvő piacok immáron zsinórban ötödik éve lassulással nézhetnek szembe – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzéséből (World Economic Outlook). A

2015-re és a 2016-ra vonatkozó prognózist egyaránt 0,2 százalékponttal fogta vissza az IMF

a júliusi számaihoz képest, és a tavalyi 3,4 százalékos növekedést követően.

A fejlett gazdaságok a tavalyi 1,8 százalék után idén 2,0, jövőre pedig 2,2 százalékkal növekedhetnek, ami 0,1 és 0,2 százalékponttal rosszabb kilátás a korábban jelzetteknél. Ezen belül az Egyesült Államok 2015-ben 2,6, majd 2016-ban 2,8 százalékkal bővülhet, az eurózóna pedig 1,5, illetve 1,6 százalékkal.

A nemzetközi Valutaalap kutatási részlegének igazgatója, Maurice Obstfeld kérdésekre válaszol World Economic Outlook megállapításait ismertető sajtókonferencián 2015 október 6-án az IMF és a Világbank találkozóján, Límában Forrás: AFP/Stephen Jaffe

A fejlődő gazdaságok és feltörekvő piacok idei és jövő évi prognózisát szintén 0,2-0,2 százalékponttal vágta meg az IMF, 4,0 és 4,5 százalékra. A legnagyobbak közül Kína 6,8, majd 6,3, India pedig 7,3 és 7,5 százalékkal bővülhet.

Hiányzó csodaszer

Immáron hat évvel az után, hogy a világ kiemelkedett a háborút követő legnagyobb és legmélyebb recesszióból,

– hangsúlyozta Maurice Obstfeld, az IMF kutatási részlegének igazgatója.

A jelenlegi előrejelzés három fő erőt határoz meg napjaink világgazdaságában. Egyrészt Kína egyre inkább átáll egy fogyasztás- és szolgáltatásvezérelt gazdasági modellre, távolodva az export és a feldolgozóipar által dominált iránytól. Másrészt dominánsak a csökkenő nyersanyagárak, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelgő kamatemelési ciklusa, melynek esetleges globális hatásai fokozhatják a jelenlegi bizonytalanságokat.

Veszélyes egészség

Miközben az IMF hangsúlyozta, hogy a kínai és az amerikai változások is egészségesek és szükségesek, arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek nemzetközi hatásait nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az amerikai monetáris szigorítás és az erős dollár például már eddig is megdrágított egyes hiteleket, és bár a kínai növekedés lassulásával korábban is lehetett kalkulálni, úgy tűnik, a nemzetközi hatások komolyabbak a vártnál, elsősorban az alacsony energiaárak és a visszafogott importok miatt.

Ráadásul a fejlődő gazdaságok növekedésének 2016-os várható erősödése sem arra utal, hogy általános felívelés lenne jellemző. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a válság enyhül, illetve a 2015-ös nyomás után némi normalizálódás következik be.

A baj bárhonnan jöhet

A Valutaalap mindemellett összegyűjtötte a legkeményebb kockázatokat, amelyek jelenleg a világgazdaságra nehezednek. Ezek közül az első

az alacsony olaj- és nyersanyagárak,

amelyekből bár az importőrök profitálnak, komoly csapást jelentenek az olyan, amúgy is nehézségekkel küzdő exportőrökre, mint Oroszország, Venezuela vagy Nigéria.

A második

a kínai növekedés vártnál nagyobb ütemű lassulása,

különösen akkor, ha az ázsiai óriás gazdasága a prognosztizáltnál nehezebben képes átállni egy piaci alapú, fogyasztás-vezérelt növekedési modellre.

A harmadik jelentős kockázatot egy éles piaci korrekció, illetve

a pénzügyi piacokon meglóduló volatilitás

jelentheti, ami magában foglalhatja a feltörekvő piacokból való tőkekiáramlást. Ennek lehetséges okai között ott állnak a kínai növekedéssel kapcsolatos félelmek, Görögország jövője az eurózónában, vagy az olajár esésének esetleges következményei.

A negyedik

a felértékelődő amerikai dollár,

amely mérleg- és finanszírozási problémákat jelenthet a dollárban eladósodottak számára. Különösen azon feltörekvő piacok lehetnek érintettek, ahol a vállalatok jelentős devizaadósságot halmoztak fel az elmúlt években.

Végül pedig továbbra is

komoly kockázatot jelentenek a geopolitikai feszültségek,

különösen Ukrajnában, a Közel-Keleten, valamint Afrika egyes részein.

Van megoldás

A Valutaalap mindezekkel párhuzamosan megoldási javaslatokkal is előállt. A fejlett gazdaságok esetében azt tanácsolja, hogy az alkalmazkodó monetáris politikát továbbra is tekintsék kiemelt lehetőségnek, miközben a megfelelő (makroprudenciális) eszközökkel igyekezzenek kordában tartani a pénzügyi szektorban fellépő esetleges kockázatokat.

Fiskális oldalról pedig, ahol van lehetőség stimulusra, mint Németországban,

érdemes lehet felpörgetni az állami beruházásokat,

különösen az infrastruktúra területén. Nem mellékesen – noha ezek erősen országspecifikusak – a munkaerőpiacon való részvételt erősítő strukturális reformok is komoly szereppel bírnak.

Ezzel párhuzamosan az IMF kiemeli, hogy a feltörekvő piacok már eddig is növelték rugalmasságukat a külső sokkokkal szemben, és számos ország elég jó pozícióban van ahhoz, hogy kezelni tudjon egy megemelkedő volatilitást.

Óvatos alkalmazkodás

Mindazonáltal a jelenlegi összetett környezetben alkalmazkodniuk kell a csökkenő nyersanyaghoz kötődő bevételekhez. A rugalmas árfolyammal rendelkező exportőrök számára például lehetőség van a deviza leértékelésére, de van egy jelentős kockázati forrás is. A gyors kamatváltoztatások ugyanis növelhetik a sérülékenységet, így az IMF figyelmeztet, hogy a kamatpolitikáknak nem szabad figyelmen kívül hagyniuk a pénzügyi stabilitást.

Mindent összevetve a Valutaalap jelentéséből az derül ki, hogy

a világgazdaság rendszerszintű nehézségekkel néz szembe,

miközben a fejlődő gazdaságok – elsősorban a nyersanyag-exportőrök – továbbra is gyengélkednek. Az Egyesült Államokban és Kínában végbemenő folyamatokat pedig lélegzet visszatartva figyeli a világ, miközben igyekszik elkerülni a következő nagy piaci pánikot.