Történelmi cégmészárlás volt szeptemberben

2015.10.06. 15:54

Több mint ötezer vállalkozás szűnt meg szeptemberben, még soha nem töröltek ennyi céget egyetlen hónap alatt. Ennek egyik oka, hogy sok ügy halmozódott fel a cégbíróságon augusztusban. 2016-ban valószínűleg tovább csökken majd a cégek száma. Magyarországon még mindig túlságosan szétaprózott a cégvilág.

Több mint 5 ezer vállalkozás szűnt meg szeptemberben Magyarországon, ennyi törlés még soha nem volt, közölte az Opten céginformációs szolgáltató. A szolgáltató szerint ugyanakkor ez nem meglepő, mivel augusztusban jelentős ügyhátralék halmozódott fel a cégbíróságon. Augusztusban rendkívül kevés, mindössze 2086, szeptemberben pedig 5006 gazdasági társaságot törölt a cégbíróság, ami csaknem másfélszer annyi, mint 2014 azonos időszakában.

Jövőre is dőlhetnek a rekordok 

A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezetőjét, aki kifejtette: a végelszámolások, felszámolások és kényszertörlések összesített mutatója továbbra is magas, a cégalapítások száma pedig alacsony, így várhatóan jövőre is folytatódik a működő társas vállalkozások számának csökkenése.

Az összegzés szerint tavaly egész évben 57 ezer céggel szemben tett közzé a cégbíróság törléssel végződő eljárást, idén viszont már az első fél évben 36 ezernél több új eljárás indult. A különböző eljárások átlagos átfutási ideje eltérhet, de az adatok alapján jelentős mennyiségben zárulnak most azok, amelyeket tavaly indítottak el. Jövőre ismét megszűnési rekordokra lehet számítani - írta az Opten.

Jövőre is sok vállalat kerül majd a cégtemetőbeFotó: Szabó Gábor - Origo

Tőkét kell emelniük 

A megszűnési hullámot tovább dagaszthatja 2015 végén és 2016 elején az is, hogy 2016. március 15-én lejár a 2014 márciusa előtt alapított korlátolt felelősségű társaságok tőkemoratóriuma, és minimális törzstőke-kötelezettségük 3 millió forintra emelkedik. 2015 szeptemberében még mindig 120 ezer olyan cég van, amelyik nem tett eleget ennek a kötelezettségnek.

Kevesebb a felszámolás 

Tóth Tamás viszont a cégvilág hosszú távú megtisztulásának jeleként értelmezte, hogy szeptemberben tovább csökkent azoknak a törléseknek az aránya, amelyek felszámolási eljárás lefolytatása után következtek be. Míg 2013 szeptemberében a cégek 58 százaléka szűnt meg felszámolás által, tavaly csak 47 százalék, idén szeptemberben pedig már csak 35 százalék.

Túl sok a cég 

A 2013 májusi 605 ezres csúcshoz képest szeptemberben már csak 570 ezer volt az újonnan bejegyzett társas vállalkozások száma. Az Opten igazgatója szerint még mindig sokkal szétaprózottabb a cégvilág Magyarországon annál, mint ami indokolt lenne - olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK