Most inkább vásárolnak, mint eladnak a befektetők

Vágólapra másolva!
Bár mind a menekültválság, mind Kína visszaesett gazdasági növekedése, mind Görögország lehetséges kilépése az eurózónából negatívan hatott a befektetők bizalmára, egyre több a megvalósult befektetés, a startupok pedig minden eddiginél versenyképesebbek.
Vágólapra másolva!

Felmérést végzett a Deloitte a közép-európai kockázati tőkebefektetők körében. A befektetői bizalom gyengült, de a magántőke befektetésre készen áll: a befektetői ügyletek nem fognak elmaradni a következő hónapokban sem.

A válaszadók egyharmada a helyzet további romlására számít – éles ellentétben a tavasszal adott válaszokkal, amikor majdnem ugyanennyien javulást vártak –, az új ügyletek mégis szaporodnak. A befektetők 50 százaléka az elkövetkező hónapokban inkább vásárlást tervez mint eladást, ami több mint kétszerese a tavalyi felmérésben szereplő eredménynek.

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere kiemelte, hogy a közép-európai kockázati tőkepiac két évtizedes múltja garancia a tapasztalatra. „A kockázati tőkések növekvő bizonytalanságok mellett és gyengébb piacon is képesek felismerni a kínálkozó befektetési lehetőségeket" – így Seres Béla.

A startupvilág újra optimista: a válaszadók tizede szerint ezek a cégek lesznek a leginkább versenyképesek. „Ez a felmérésben rögzített eddigi legmagasabb arány, és nem is igazán meglepő, mivel az elmúlt két év során számos kockázati tőkealap szűnt meg. Közép-Európa dinamikus piacain folyamatosan születnek elsőrendű startupok, amelyek közül számos máris világvezetővé vált kockázati tőkés háttérrel” – tette hozzá Seres Béla.