A nemzeti közműcég miatt módosított törvényt a parlament

Fizet az ELMŰ, ha egy napig nincs áram news villanykörte fény
Vágólapra másolva!
Módosította az országgyűlés a villamos energiáról szóló törvényt, az új részek azt szabályozzák, hogyan kell átadni a felhasználókat, ha egy szolgáltató kivonul a piacról. A tartozás eszerint automatikusan megszűnik a régi szolgáltatóval, de ugyanakkora hátralék keletkezik az újnál. A fogyasztóknak egyébként tennivalójuk nem lenne egy ilyen váltással. Ha a kivonuló szolgáltató nem egyezik meg az új szolgáltatóval, akkor az állam dönthetné el, ki veheti át az ügyfeleit.
Vágólapra másolva!

Módosította az országgyűlés október 6-án, kedden a villamos energiáról szóló törvényt, hogy rendezze azt az esetet, ha egy társaság fel akar hagyni egyetemes áramszolgáltatói tevékenységével. L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár a javaslat parlamenti vitájában egyebek mellett arról beszélt, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. terjeszkedése miatt foglalkozni kell a kivonuló egyetemes szolgáltatók ügyével,

a gázellátási törvényben is hasonló szabályozást vezettek be.

Az állam nem feltétlenül számít arra, hogy egyedül lássa el a lakossági áramfogyasztókat, de az engedély visszaadásának egyes társaságok részéről világos jelei vannak - mondta.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztését 130 igen szavazattal, 31 nem ellenében fogadták el a képviselők.

Ajánlatot tehetnek

A villamosenergia-törvény új részekkel egészül ki, amelyek az átvevő egyetemes szolgáltató kijelöléséről szólnak. Ennek alapján ha egy társaság kérelmezte az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedélyének visszavonását, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az összes egyetemes szolgáltatót felhívja, hogy tegyen ajánlatot az átveendő felhasználók ellátására. Az átvevőt a MEKH választja ki.

A nemzeti közműcég terjeszkedése miatt kellett módosítani a törvényt Forrás: Thinkstock

Tájékoztatni kell a felhasználókat

A jogszabály rendezi az átadás-átvétel folyamatát - például a mérőóra-leolvasásokat, illetve a kikapcsolás-visszakapcsolás kérdését -, és előírja a felhasználók megfelelő tájékoztatását is.
A törvény szerint ha a villamosenergia-felhasználók ellátása az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedély megszűnése miatt kerül veszélybe, akkor szintén a most beiktatott szabályok alkalmazandók azzal az eltéréssel, hogy ebben az esetben a MEKH az engedély megszűnése előtt 18 hónappal intéz nyilvános felhívást a szolgáltatókhoz

Az ügyfeleknek nem lesz dolguk

Ami az ügyfeleket illeti, nekik semmi dolguk nem lesz egy ilyen tranzakcióban, erről itt írtunk korábban.

A régi szolgáltatóval a szerződésük az átadás-átvétel napján automatikusan megszűnik, az újjal pedig automatikusan létrejön.

A régi szolgáltatónak küldenie kell egy végszámlát. Hogy a mérőórák mit mutatnak az átvétel napján, azt a legutolsó leolvasás alapján becsléssel állapítja meg az új szolgáltató, ha távlehívható óráról van szó, akkor leolvassa az állást.

A hátralék nem vész el, csak átalakul

Ami a hátralékokat illeti, azok a régi szolgáltatóval az átadás pillanatában automatikusan megszűnnek. Viszont az új szolgáltatóval szemben azonnal létrejön egy ugyanakkora fizetési kötelezettség, vagyis

a hátralékok nem tűnnek el, csak átvándorolnak az új szolgáltatóhoz.

Akiknek nem csak hátralékuk van, hanem már ki is kapcsolták náluk a villanyt, azoknál az új szolgáltató visszakapcsolhatja, ha ehhez a régi szolgáltató hozzájárul. „Az átadó a hozzájáruló nyilatkozatot azzal egyidejűleg köteles kiadni és 3 napon belül az átvevő részére átadni, hogy a felhasználó tartozása az átadó felé megszűnik vagy a felhasználóval megállapodott a tartozása átütemezéséről”.

Az Elmű lesz az első

A fenti procedúra elsőként az Elmű ügyfeleit érintheti. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szeptember 9-én azt nyilatkozta, a kormány és az RWE német energetikai cég májusban aláírt szándéknyilatkozata alapján

2016 januárjában az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató átveszi az Elmű-Émász egyetemes szolgáltatási üzletágát.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy folynak a tárgyalások egy másik, a lakossági áramszolgáltatásban részt vevő céggel is.