Módosította az országgyűlés a villamos energiáról szóló törvényt, az új részek azt szabályozzák, hogyan kell átadni a felhasználókat, ha egy szolgáltató kivonul a piacról. A tartozás eszerint automatikusan megszűnik a régi szolgáltatóval, de ugyanakkora hátralék keletkezik az újnál. A fogyasztóknak egyébként tennivalójuk nem lenne egy ilyen váltással. Ha a kivonuló szolgáltató nem egyezik meg az új szolgáltatóval, akkor az állam dönthetné el, ki veheti át az ügyfeleit.

Módosította az országgyűlés október 6-án, kedden a villamos energiáról szóló törvényt, hogy rendezze azt az esetet, ha egy társaság fel akar hagyni egyetemes áramszolgáltatói tevékenységével. L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár a javaslat parlamenti vitájában egyebek mellett arról beszélt, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. terjeszkedése miatt foglalkozni kell a kivonuló egyetemes szolgáltatók ügyével, a gázellátási törvényben is hasonló szabályozást vezettek be. Az állam nem feltétlenül számít arra, hogy egyedül lássa el a lakossági áramfogyasztókat, de az engedély visszaadásának egyes társaságok részéről világos jelei vannak - mondta.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztését 130 igen szavazattal, 31 nem ellenében fogadták el a képviselők.

Ajánlatot tehetnek

A villamosenergia-törvény új részekkel egészül ki, amelyek az átvevő egyetemes szolgáltató kijelöléséről szólnak. Ennek alapján ha egy társaság kérelmezte az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedélyének visszavonását, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az összes egyetemes szolgáltatót felhívja, hogy tegyen ajánlatot az átveendő felhasználók ellátására. Az átvevőt a MEKH választja ki.

A nemzeti közműcég terjeszkedése miatt kellett módosítani a törvénytForrás: Thinkstock

Tájékoztatni kell a felhasználókat

A jogszabály rendezi az átadás-átvétel folyamatát - például a mérőóra-leolvasásokat, illetve a kikapcsolás-visszakapcsolás kérdését -, és előírja a felhasználók megfelelő tájékoztatását is.
A törvény szerint ha a villamosenergia-felhasználók ellátása az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedély megszűnése miatt kerül veszélybe, akkor szintén a most beiktatott szabályok alkalmazandók azzal az eltéréssel, hogy ebben az esetben a MEKH az engedély megszűnése előtt 18 hónappal intéz nyilvános felhívást a szolgáltatókhoz

Az ügyfeleknek nem lesz dolguk

Ami az ügyfeleket illeti, nekik semmi dolguk nem lesz egy ilyen tranzakcióban, erről itt írtunk korábban.A régi szolgáltatóval a szerződésük az átadás-átvétel napján automatikusan megszűnik, az újjal pedig automatikusan létrejön.A régi szolgáltatónak küldenie kell egy végszámlát. Hogy a mérőórák mit mutatnak az átvétel napján, azt a legutolsó leolvasás alapján becsléssel állapítja meg az új szolgáltató, ha távlehívható óráról van szó, akkor leolvassa az állást.

A hátralék nem vész el, csak átalakul 

Ami a hátralékokat illeti, azok a régi szolgáltatóval az átadás pillanatában automatikusan megszűnnek. Viszont az új szolgáltatóval szemben azonnal létrejön egy ugyanakkora fizetési kötelezettség, vagyisa hátralékok nem tűnnek el, csak átvándorolnak az új szolgáltatóhoz.

Akiknek nem csak hátralékuk van, hanem már ki is kapcsolták náluk a villanyt, azoknál az új szolgáltató visszakapcsolhatja, ha ehhez a régi szolgáltató hozzájárul. „Az átadó a hozzájáruló nyilatkozatot azzal egyidejűleg köteles kiadni és 3 napon belül az átvevő részére átadni, hogy a felhasználó tartozása az átadó felé megszűnik vagy a felhasználóval megállapodott a tartozása átütemezéséről”.

Az Elmű lesz az első 

A fenti procedúra elsőként az Elmű ügyfeleit érintheti. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szeptember 9-én azt nyilatkozta, a kormány és az RWE német energetikai cég májusban aláírt szándéknyilatkozata alapján2016 januárjában az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató átveszi az Elmű-Émász egyetemes szolgáltatási üzletágát.Az államtitkár azt is elmondta, hogy folynak a tárgyalások egy másik, a lakossági áramszolgáltatásban részt vevő céggel is.