Hiába téved a NAV, oda lehet a lakás, mire ez kiderül

2015.10.07. 11:53

Már a bürokráciacsökkentő törvénycsomag első paragrafusában elrejthetett egy hatalmas szigorítást a kormány. Közigazgatási perekben a jogerős ítélet után hiába fordulunk a bírósághoz, rövid határidőn belül valószínűleg végrehajtják a határozatot. Adóvizsgálatnál ez például azt jelentheti, hogy hiába nyújtunk be keresetet a NAV ítélete ellen, az adóhatóság még annak döntése előtt viheti a lakást vagy a kocsit.

Egy régebbi törvény egyetlen szavát változtatja meg a Lázár János által jegyzett bürokráciacsökkentő törvénycsomag első paragrafusa. Ez a változtatás viszont épp elég ahhoz, hogy az adóhatóság vigye a házát, kocsiját annak, akiről úgy hiszi, hogy adótartozása van. Még akkor is, ha később a bíróság nem az adóhatóságnak ad igazat.

A módosítás szövegeForrás: Parlament.hu

Vegyünk például egy vagyonosodási vizsgálatot. Az adóhatóság döntése után a végrehajtás felfüggeszthető a bíróságon, ha a kereset mellett ezt kérik. Jelenleg ezzel több hónapot lehet nyerni. Ez azért is fontos, mert a NAV is tévedhet. Angyal József adószakértő szerint, aki kiszúrta a törvényjavaslatban lévő visszásságot, ez gyakran elő is fordul.

T/6410. számú törvényjavaslat

Azt a házat már nem kapjuk vissza

Ha az adóhatóság tévedhet, akkor jogos elvárás, hogy ne történjen olyan behajtás, ami visszafordíthatatlan. Pedig ha elviszik a házat vagy a kocsit, és elárverezik, akkor az már nehezen visszafordítható folyamat.

Lázár János nyújtotta be a törvényjavaslatotForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Eddig a felfüggesztési kérelem elbírálásáig megnyugodhatott, aki hasonló helyzetbe került. Ha ebben a formában fogadják el a törvényjavaslatot, akkor ha a bíróság kicsúszik a 8 napos határidőből - amit a törvény szab a bíróságnak -, jöhet is a végrehajtás. A bíróság ekkor már hiába ad igazat a felperesnek, az eredeti állapot nehezen állítható majd vissza. Vámosi Nagy Szabolcs adószakértő szerint ilyen eset gyakran előfordul a bíróságon a túlterheltség miatt.

Sok ügyben fordulhat elő hasonló

Az adóügyeken túl a fentiek igazak lehetnek minden közigazgatási perre. A hatóság döntése ezentúl akár egy építkezésnél vagy más esetben is végrehajtható lehet úgy, hogy a bíróság még nem is hozott döntést.