Szabin voltak az autógyárak, az ipar megérezte

Suzuki, Suzuki gyár, Suzuki Vitara gyár
az első suzuki Vitara Esztergomban a Suzuki gyárban. Az eseményen Orbán Viktor és Osamu Suzuki közösen adják át az új autót
Vágólapra másolva!
Az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal haladta meg augusztusban az egy évvel korábbit - jelentette első becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal. 
Vágólapra másolva!

A növekedést az alacsony bázis is segítette, mert tavaly augusztus volt az a hónap, amikor a legalacsonyabb, mindössze 0,8 százalékos éves növekedést mért a statisztika. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,0 százalékkal csökkent augusztusban.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Az autógyárak húznak

A termelés az év első nyolc hónapjában 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.
Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese elmondta:

A termelés több mint negyedét ez adja, a súlya pedig folyamatosan nő - tette hozzá.

Leálltak a gyárak

Az előző hónaphoz képest a visszaesés a járműgyártással függ össze: augusztusban több nagy járműgyártónál is hosszabb leállás volt, ahogy megtörtént ez tavaly augusztusban is. Az akkori jóval nagyobb leállás miatt a visszaesés is közel 5 százalékos volt - mutatott rá.

A kiigazítatlan adatok szerint az idén márciusban volt az ipari kibocsátás eddigi csúcsa, amikor 11,5 százalékkal nőtt a termelés, a második legnagyobb pedig a júniusi 11,0 százalékos éves növekedés volt.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Az éves adat az első negyedévben kétszer 9 százalék körül volt, januárban 9,2, míg márciusban 8,9 százalékos növekedést mutatott. A második negyedévben pedig egyszer 6, kétszer 6,4, illetve 6,5 százalékos bővülést jelzett.

Az idei eddigi legalacsonyabb növekedést júliusban mérték: akkor 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Megmaradt a lendület

Továbbra is

lendületben van a magyar ipar, elsősorban a feldolgozóipari ágazatok szerepeltek jól

augusztusban - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán. Lenner Áron Márk hozzátette, az év további részében is hasonlóan jó ipari teljesítményt vár a kormány.