Óriási veszteség jön a Deutsche Banknál

Deutsche Bank
Vágólapra másolva!
10 éve nem látott mértékű negyedéves veszteséggel kénytelen szembenézni Európa legnagyobb befektetési bankja, a Deutsche Bank, ráadásul emiatt elmaradhat majd az osztalékfizetés is. 
Vágólapra másolva!

Szerda este a Deutsche Bank vezérigazgatója bejelentette, hogy közel 10 éve nem látott nagyságú veszteséggel zárhatták a harmadik negyedévet.

A bank 6,2 milliárd eurós veszteséggel számol,

melyből 5,8 milliárd eurót tesz ki többek között a vállalati banki szolgáltatások és a privátbanki ágazat értékcsökkentése. Továbbá nőhetett jogi eljárásokra (például Libor-botrány) képzett céltartalék is. A pénzintézet a kockázatosabbnak tűnő ágazatoknál hajtott végre értékcsökkentést, mellyel igyekeznek megfelelni a korábbinál szigorúbb előírásoknak. A leírások miatt lefelé módosult a befektetési banki szegmens és az eladásra kerülő Postbank értéke is - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Veszélyben az osztalékfizetés

A negyedéves veszteség egyúttal azt is jelentheti, hogy veszélybe kerülhet a Deutsche Bank osztalékfizetése, amit a tavalyi évben 74 cent volt részvényenként. Ez azért is lehet történelmi, hisz

1957 óta folyamatosan fizet osztalékot a bankóriás, és 2008 óta egyáltalán nem lett csökkentve annak nagysága,

függetlenül a pénzügyi válságtól és az akkori nagymértékű veszteségektől - írja a Bloomberg.

A Bloomberg tudosítása szerint a költségcsökkentés jegyében a bankcsoport 23 ezer munkavállalójától is megválna.

Sokasodó problémákkal kell szembenéznie az új vezérigazgatónak, John Cryan-nak Forrás: AFP/Sebastian Derungs

Úgy tűnik, a júniusban érkezett új vezérigazgató, John Cryan tiszta lappal akar indulni, és ezért megpróbál minden olyan lépést megtenni, ami még nem veszélyezteti a részvényesi értéket, ugyanakkor más mederbe tereli a bankóriási stratégiai irányvonalait anélkül, hogy tőkét kellene bevonni. A piac mindenesetre érzékenyen reagált a bejelentésre, hisz egyáltalán nem vártak ilyen mértékű veszteséget. A kereskedés első perceiben több mint 3 százalékos mínuszban járnak a Deutshe Bank részvényei a frankfurti börzén.

A Deutsche Bank részvényeinek árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com