Fogynak a napok, kimerül a keret

2015.10.08. 14:32

Kevesebb, mint 100 napjuk van a cégeknek arra, hogy a jelenlegi feltételek mellett igénybe vegyék a Növekedési Hitelprogram kedvezményes forrását. Búcsúzni azonban nem kell, hiszen a program jövőre sem szűnik meg.

A bankok fokozott érdeklődést tapasztalnak a vállalkozások részéről, ami feltehetően annak köszönhető, hogy december 31-ig van arra lehetőség arra, hogy a kkv-k a jelenlegi feltételek mellett igényeljenek Növekedési Hitelprogram (NHP) forrást. "Ugyan a program nem szűnik meg teljesen, hanem a fokozatos kivezetés a cél, azonban egyelőre nem tudni, hogy 2016-ban meddig és milyen feltételek mellett lesz elérhető a Növekedési Hitelprogram" - tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

Átlagosan 60 millió a hitel

A K&H a Növekedési Hitelprogram második szakaszában eddig 1666 ügyféllel mintegy 162,1 milliárd forintnyi hitelszerződést kötött, ami 20,7%-os piaci részesedésnek felel meg. A legnagyobb kihelyezett hitelösszeg 3,7 milliárd forint, míg az átlagos szerződött összeg meghaladja a 60 millió forintot. A hitelcélokat tekintve a keret közel felét forgóeszköz finanszírozásra, több mint harmadát beruházási céllal, míg közel hatodát EU támogatás megelőlegezésére váltották ki.

Az NPH+ keret is felhasználható

„A program aktív szereplőjeként továbbra is arra törekszünk, hogy az elérhető teljes hitelkeret eljusson a vállalkozásokhoz. Jelenleg 26 milliárd forintnyi hitel van még tárgyalási szakaszban, de ez az összeg bizonyosan növekedni fog még év végéig, mivel egyrészt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lehetővé tette az NHP+ keret NHP hitelekre történő felhasználását, másrészt a tervezettek szerint október végén újraoszthatják az egyes hitelintézeteknek allokált, de fel nem használt kereteket az aktívabb szereplők közt" - mondta el Hodina Péter.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK