A nyugdíjra azoknak is készülniük kell, akik háztartásbeliek. Az Aegon kutatása szerint azonban csak felük tesz félre nyugdíjas éveire.

Azok, akik otthon maradnak a gyerekeikkel vagy más rászoruló hozzátartozóval, nagymértékben hozzájárulnak a család és a társadalom mindennapjaihoz szülőként, a család támaszaként. Munkájukért azonban nem jár fizetés, nem jogosultak juttatásokra, így a nyugdíjjal kapcsolatos kockázataik igen magasak, hiszen rá vannak utalva arra, aki eltartja őket.

Forrás: Origo

Az Aegon Nyugdíjfelkészültségi Kutatásában 16000 munkavállaló és nyugdíjas, valamint 1600 háztartásbeli vett részt a világ 15 országából: Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Magyarország, India, Japán, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság, és az Egyesült Államok.

Kreditrendszer a tb-kasszában?

Az Aegon egyik javaslata szerint az állami társadalombiztosítási rendszerben létre lehetne hozni egy kreditrendszert a háztartásbeliek és az otthoni ápolásra szorulók ellátását biztosító családtagok számára, akik nem tudnak befizetni a társadalombiztosítási kasszába, ezzel elismerve a munkájukat és a társadalomhoz való hozzájárulásokat.

Forrás: AFP/Michčle Constantini

A kutatásból kiderül, hogy a háztartásbeliek többsége nő, fele 18-44 év közötti és több mint felének egy vagy több eltartott gyereke van. Magyarországon a háztartásbeliek 94 százaléka nő.A megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy a házastársuk vagy partnerük jövedelme nagyon vagy különösen fontos lesz majd nyugdíjas korukban. Magyarországon különösen magas ez az arány, a háztartásbeliek 87 százaléka számít partnerére nyugdíjas korában, 41 százalék pedig azt gondolja, a családjának is segítenie kell majd őt anyagilag idős korára.

Borzongunk a nyugdíj szótól

A háztartásbeliek jövővel kapcsolatos elvárásai hasonlóak a munkavállalókéhoz és a nyugdíjasokéhoz, ám ők kevésbé optimisták a nyugdíjukkal kapcsolatban. Amikor azt kérdezték tőlük, mi jut eszükbe, ha a nyugdíj szót hallják, 60 százalékuk mondott pozitív jelentésű szavakat, szemben a munkavállalók és nyugdíjasok 71 százalékával. Magyarország ebben is élen jár, a háztartásbeliek 76 százalékának negatív szavak jut eszébe a nyugdíjról, mint például a bizonytalanság.

Forrás: Bedtime Bedding

A megkérdezettek 32 százaléka érzi, hogy nagyon felelősségteljesen jár el, és személyesen gondoskodik arról, hogy megfelelő jövedelme legyen nyugdíjas korában. Az amerikaiak 40 százaléka, az angolok 32 százaléka és a hollandok 15 százaléka érzi magát felelősségteljesnek.

A háztartásbeliek kevesebb, mint fele tesz félre a nyugdíjas éveire.Amerikában 44, az Egyesült Királyságban 33 százalékuk tesz félre a nyugdíjra. És csupán minden harmadik vallja magát rendszeres megtakarítónak.

Részmunkaidő és rugalmas foglalkoztatás

Az Aegon szerint a háztartásbeli próbáljon meg részmunkaidős állást vállalni. Vállaljon nagyobb részt a család pénzügyeiből, legyen pénzügyi terve nyugdíjas éveire. A munkáltatók pedig vegyék fontolóra a rugalmas foglalkoztatást.