20 másodperces videón a világgazdaság 35 éve

Világgazdaság
World map made up of coins.
Vágólapra másolva!
Sok minden történt az elmúlt 35 évben a globális gazdaságban. A liberalizáció, a globalizáció a multinacionális vállalatok térnyerése egyaránt rányomta a bélyegét a fejlődésre, amelytől egyes térségek szenvedtek, mások nyertek azokon. 
Vágólapra másolva!

E folyamatokat személteti egy 20 másodperces videón a Howmuch.net, ábrázolva mekkora súlya volt az egyes országoknak a globális GDP-növekedésében. Az ábra lüktetése, a honlap szerint a világgazdaság úgy fejlődik mint egy élő szervezet, gondoljunk is bármit e megállapítás alapján.

A világ meghatározó gazdaságait egy körben ábrázolják. Egy-egy országot egy sokszög jelképez, amelynek mérete jelzi azt, mekkora volt az adott gazdaság növekedésének aránya a globális bővülésében. A diagramm készítéséhez az IMF adott évre vonatkozó hazai össztermék adatait használták fel.

Adott gazdaságok részesedése a globális gazdasági növekedésből 1980-ban. Forrás: Howmuch.net

A leglátványosabb a diagramon Ázsia előretörése és Európa visszaszorulása. 1980-ban az európai államok a globális GDP 32 százalékát termelték, míg egész Ázsia csak 20 százalékot.

Kína lenyomja Japánt

Ázsián belül különösen feltűnő Kína előretörése Japán rovására. Az 1980-as 90-es években elindult kínai gazdasági csoda jól megfigyelhető a videón: a Japánéhoz képest kezdetben apró kínai sokszög a '90-es évektől kezdve folyamatosan szorítja vissza Japánt, és 2015-re már Ázsián a legnagyobbá válik az Ázsiát jelképező körrészben.

Adott gazdaságok részesedése a globális gazdasági növekedésből 2015-ben. Forrás: Howmuch.net

Az Egyesült Államok ugyan végig őrizte dominanciáját, pozíciója mégsem nevezhető kényelmesnek. 1980-hoz képest Észak-Amerika csak százalékkal kisebb részt tesz ki a világgazdaságban. A diagramon alig változik a Dél-Amerikát, Óceániát és Afrikát jelző sokszög mérete sem, bár minimális növekedést mutatnak.

Gazdasági hullámvasút

A szerzők azt írják, a szemléltetés egyik fő tanulsága, hogy a „történelem nem egy egyenes vonal mentén halad. Az elmúlt 35 év egy gazdasági hullámvasút volt.

Forrás: Howmuch.net

”Erre az egyik legjobb példa Japán, amely csúcspontján a globális GDP 17,6 százalékát adta, míg ma hat százalékon áll. Ehelyett, mint írják, a gazdasági folyamatokat hullámok jellemzik. „Például az emelkedő amerikai kamatok és az 1990-es olajár-sokk rövid időre lelassította a gazdasági növekedést az Egyesült Államokban.” Az amerikai gazdaság pár év múlva azonban ismét szárnyalt, amíg az úgynevezett dot-com-buborék kipukkadása és a 2001. szeptember 11-i merényletek okozta sokk ismét megrengették a gazdaságot.

Kína előretörése a diagramon is látványos Forrás: MTI/Trebitsch Péter

A leglátványosabb azonban a 2007-2009-es gazdasági válság hatása volt, ezekben az években látható, ahogy Európa és az Észak-Amerika súlya csökken, míg

napjainkra Ázsia lett a legproduktívabb kontinens.

Ezzel együtt a nemzetállamok közül végig az Egyesült Államok maradt a világgazdaság legfontosabb szereplője. Az elmúlt 35 év alatt átlagosa a globális össztermék 22,5 százalékát tette ki az amerikai GDP, ami körülbelül annyi volt, mint az összes európai ország GDP-je együttvéve.