Év végéig szeretne kamatot emelni a Fed

Janett Yellen, az amerikai jegybank elnöke
Janett Yellen, az amerikai jegybank elnöke (Washington 2014. december 17.)
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai gazdaság állapota stabil, és a globális kockázatok is mérsékelten üthetnek vissza a világ legnagyobb gazdaságára, a Fed jegyzőkönyve különleges figyelmet szentelt a piaci változásoknak. 
Vágólapra másolva!

A globális gazdaság és a pénzügyi piacok fejleményei óvatosságra intették az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntéshozóit szeptemberben, és még kivártak a kamatemeléssel. A Fed nyíltpiaci bizottságának (FOMC) tagjai a csütörtökön megjelent jegyzőkönyv szerint úgy látták, év végéig meglehetnek a kamatemelés feltételei.

A kivárás mögött elsősorban a kínai növekedési problémák, illetve a részvénypiaci volatilitás állnak. A döntéshozók kiemelték továbbá, hogy a dollár erősödésének és a nyersanyagárak csökkenésének inflációra gyakorolt hatása is aggodalomra adhat okot rövidtávon.

Mindazonáltal a jegyzőkönyv szerint a döntéshozók úgy látták, a fennálló kockázatok csupán kis mértékben befolyásolhatják az amerikai gazdaság kilátásait, vagyis csak arról van szó, hogy egyszerűen kivárnak a kamatemelés előtt.

Mire várunk?

A kérdés az, hogy a Fed pontosan mire is vár, amikor az amerikai foglalkoztatottsági adatok egyre szebbek, és bár az infláció a Fed 2 százalékos célja alatt van, a döntéshozók szerint a kilátások stabilak és a defláció nem jelent problémát – teszi fel a kérdést a CNBC.

A válasz valószínűleg a piac. A jegyzőkönyv ugyanis külön foglalkozik azzal, hogy az amerikai részvénypiaci indexek erős volatilitást mutattak augusztus végén és szeptember elején, miközben a szintén volatilitást jelző VIX index 2011 óta nem látott szintekre csapott. A piac ilyen jellegű boncolgatása azonban nem igazán jellemző a Fedre, melynek papíron két fő célja a teljes foglalkoztatottság és az infláció stabilitása.

A Vix index alakulása év eleje óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

A legjobb barát

Attól függetlenül, hogy a jelenlegi különleges időkben a Fed kiemelten figyeli a piaci eseményeket, az látszik, hogy az amerikai jegybank mindig a piac „legjobb barátja” volt.

(Hol van már Janet Yellen 2014-es jelzése, tudniillik az eszközvásárlási programok kivezetése után kb. fél évvel megindulhat a kamatemelés? A QE3 program 2014 októberében fejeződött be, azóta pedig csak egyre jobban tolódik a kamatemelés dátuma, mintha a Fed félne meghúzni a ravaszt. Pedig ha már egy 25 bázispontos emeléstől is félnek, akkor nagy bajok lehetnek a rendszerben. Így viszont egyáltalán nem lesz jegybanki muníció arra az esetre, ha tényleg rosszabbra fordulnak a körülmények. Vagy akkor majd jön a QE4? - szerk.)

Egyre kevésbé hisz a piac a kamatemelésben

A jelenlegi határidős árazások is a bizonytalanságot tükrözik, mintha a piac sem bízna a kamatemelésben. A mostani előrejelzések szerint mindössze 5 százalék az esélye az októberi kamatemelésnek, a decemberinek 38 százalék, míg a januárinak 47 százalék, de 2016 márciusáig már 59 százalék.

Korábban a kamatemelések 60 százalékát majdnem totálisan beárazta a piac, és ezen emelések 90 százalékát a piac legalább 70 százalékra tette. Az 1990-ig visszamenő mintában csupán hat olyan emelés volt, amelyet piac kevesebb mint 50 százalékra árazott – mondta a CNBC-nek Zach Pandl, közgazdász.