Híres milliárdosok furcsa szokásai

Mark Zuckerberg Facebook
Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during an interview session with The Atlantic at the Newseum in Washington, DC, on September 18, 2013. AFP PHOTO/Jim WATSON
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb vállalatainak vezetői jóformán minden idejüket munkával töltik, hogy olyat alkossanak, ami jó ideig meghatározza majd a világot. Mindazonáltal Mark Zuckerberg, Elon Musk és Bill Gates is rendelkeznek olyan furcsa szokásokkal, amelyek meglepő módon segítik őket a hatékonyság növelésében.
Vágólapra másolva!

A három nagy guru a hétvégéket is beleértve szinte soha nem dolgozik heti 70 óránál kevesebbet. A Facebook, a Tesla és a Microsoft alapítója azonban nem csak abban hasonlítanak, hogy milliárdosok és olyat alkottak, ami elég sokáig fennmarad majd. Hanem abban is, hogy mindhárman igen furcsa szokások rabjai – írja a Business Insider.

Mark Zuckerberg: A szürke egyszerűség

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezére az egyszerűség megszállottja. A média már sokat foglalkozott azzal, hogy mi a titok a furcsa „egyenruhája” mögött, ami lényegében egy szimpla szürke pólóból és melegítőkből áll. Zuckerberg választása mögött az áll, hogy az egyszerű öltözékkel megspórolja azt az időt és energiát, amelyet arra kellene fordítania, hogy minden nap milyen ruhát választ.

Mark Zuckerberg és az elmaradhatatlan szürke póló Forrás: AFP/Josh Edelson

De a Facebook vezér nem csak a ruházkodás terén kerüli a hivalkodást. Miközben milliárdos társai gyakran luxusautókkal járnak, neki csak egy visszafogott fekete Acurája van.

Annak ellenére, hogy a 31 éves Zuckerberg nemrég a Palo Altó-i otthona körüli három ingatlant vásárolt, híres arról, hogy nem él túl nagy luxusban. Amellett, hogy mindössze néhány háztömbnyire lakik az irodáktól, melyekben állítólag napi 15 órát dolgozik.

Bill Gates: Figyelem és menekülés

A Microsoft alapítója és egykori vezére Bill Gates még 2006-ban osztott meg egy műhelytitkot a nagyközönséggel. Abban az időben még ő volt a Microsoft elnök-vezérigazgatója és a vállalat vezető szoftvermérnöke, miközben feleségével együtt irányították a Bill és Melinda Gates Alapítványt. Ebből persze az következett, hogy Gates napi 100 e-mailnél is többet kapott, melyekre nem volt könnyű megfelelően egytől egyik koncentrálni és válaszolni.

Bill Gates és felesége Forrás: AFP/Scott Olson

Gates éppen ezért egy sajátos stratégiát dolgozott ki. Egy három monitorból álló kijelző rendszeren keresztül dolgozott, melyből az egyik a bejövő e-maileket mutatta, egy az asztali felületet, egy harmadik pedig azt az e-mailt, melyen éppen dolgozott. Így sikerült egy olyan szisztémát kialakítania, hogy egyszerre csak egy dologra (monitorra) koncentráljon.

Ez azonban még nem tűnik különösebben furcsának. Gates másik szokása, hogy évente kivesz egy hetet, és teljesen elérhetetlenné válik egy erdei kis kunyhóban. Ez a gondolkodói hét tökéletes számára, hogy végiggondolja, hogy is áll a munkájával és mire kell még koncentrálnia a következő időszakban.

Elon Musk: A szuperember

A SpaceX, a Tesla Motors és a SolarCity vezetőjeként és eközben 5 gyermek apjaként, a 44 éves Elon Musk igazi szuperhősnek számít. Max Chafkin író 2007-ben úgy jellemezte Muskot, mint akit két dolog stimulál: a koffein és hogy az emberek benépesítsék a Marsot.

Elon Musk, a kreatív milliárdos Forrás: OnInnovation/Flickr

Musk egyébként a SpaceX és a Tesla Motors között osztja meg a hetét, melyeknek vezérigazgatója, míg a SolarCitynek csak elnöke. Miközben elmondása szerint naponta átlagosan 6-6 és fél órát alszik, Musk a multitasking igazi nagymestere. E-maileket ír, miközben átnézi a számlákat, egyszerre tart megbeszéléseket és intézi az üzleti ügyeit a telefonján, sőt még a gyerekeivel az ölében is rendszeresen küld üzeneteket (amiért nemrég komoly kritikát is kapott a nyilvánosságtól).

Jóllehet hivatalosan sosem tölt napi 15 óránál többet az irodában, elmondása szerint sosem hagyja abba a munkát. Tekintve pedig, hogy Musk milyen életet él, eléggé érthetőnek tűnik, hogy igyekszik mindent egyszerre csinálni.