Megnyílt a svájci banktitkok tárháza

UBS bank Svájc
A picture shows a sign of Swiss banking giant UBS at a branch in the Swiss capital Bern on October 14, 2014. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Bekövetkezett az, ami korábban lehetetlennek tűnt. Egy-két héten belül svájci bankok tucatjai fedik fel, hogyan segítettek gazdag amerikaiaknak elkerülni az adót. Ráadásul láthatóan számos ország pénzügyi intézményei is érintett lehet majd a jövőbeni nyomozások során.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi titkok egykori bástyájának számító Svájcban 41 bank írta alá korábban az amerikai Igazságügyi Minisztériummal azt az egyezményt, amelynek értelmében feltárják, milyen trükkökkel segítették ügyfeleiket az eszközeik elrejtésében. Emellett megnevezik azon bankárokat és közvetítőket, akik ebben segédkeztek, illetve részletes leírást adnak az adózatlan pénzek áramlásáról.

Új utak nyílnak

Ez az információfolyam lehetővé teszi az amerikai nyomozati hatóságok számára, hogy új ügyeket kezdeményezzenek magánszemélyek és intézmények ellen más országokban.

Izraeli és szingapúri pénzügyi intézmények azonban szintén erősen érintettek lehetnek

– írja a Bloomberg.

A pénzek különböző módokon áramoltak ki Svájcból, de most már követhetők, bárhová is vezessenek a szálak – hangsúlyozta Caroline Ciraolo, az Igazságügyi Minisztérium adóügyekkel foglalkozó vezető ügyésze.

A megállapodás legfőbb előzményét 2009 jelentette, amikor Svájc legnagyobb bankja, a UBS 780 millió dollárt (kb. 215 milliárd forint) fizetett megegyezésként, miután az amerikai kormány megvádolta, hogy több ezer amerikai ügyfelének segített az adóelkerülésben. Az USA ezután 14 bank, köztük a Credit Suisse ügyében is nyomozást kezdett.

Még azt is elárulják a bankok, milyen ötleteket adtak a vagyonos ügyfeleknek az adóelkerülésre Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A váltás 2013-ban következett be, amikor az USA felajánlotta, hogy eltekint az eljárásoktól azon svájci bankokkal szemben, amelyek leleplezik az adóelkerülési taktikáikat. Idén egyébként eddig 41 bank összesen 354,5 millió dollár büntetést fizetett ki, melyek közül a BSI járt messze az élen 211 millióval.

A megállapodásnak mindazonáltal van egy igen különös aspektusa is.

A büntetés ugyanis ahhoz kötött, hogy a bankok hány ügyféllel kapcsolatban adják ki a titkos számlákat és fedik fel az őket segítő cégeket.

Minél nagyobb ez a szám, a bankoknak annál kevesebbet kell fizetniük.

Nemzetközi hálózat

Az egyik legérdekesebb kérdés az ügyben a nemzetközi érintettség lesz. A francia Société Générale privát banki egysége, amely egyébként 17,8 millió dolláros bírságot fizetett ki, egy megállapodás keretében bevallotta, hogy amerikai ügyfelek eszközeit utalta át svájci, hongkongi, izraeli, libanoni, liechtensteini és ciprusi vállalati vagy egyéni számlákra.

Egyre több árnyék vetül a híres svájci banktitokra Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Számos ügyfél egyébként különböző Svájcon kívüli adóparadicsomokon keresztül rejtette el a pénzét. A megállapodást aláíró 41 bank közül 18 tart különböző csatornákon keresztül eszközöket Liechtensteinben, 15 Panamában, 11 a Brit Virgin-szigeteken és 4 Hongkongban.

Az SB Saanen Bank AG-vel kötött megállapodásból még olyan részletekre is fény derült, mint hogy egy meg nem nevezett privátbankár miképpen szórakoztatta a vagyonos ügyfeleket: például a US Open tenisztornára vitte őket, drága helyszíneken vacsoráztatta a klienseket. Vannak olyan bankok is, akik még azt is beismerték, hogy pénzt fogadtak el olyan ügyfelektől, akik már vizsgálat alatt lévő privátbankoktól menekítették át elrejtett vagyonukat.

A jelenség maga elég kacifántos és szövevényes, de lassan eljutunk arra a pontra, hogy a bankok tálcán kínálják fel az értékes adatokat.