Bele kellene húzniuk az osztrák szállodásoknak

2015.10.10. 12:13

Határozottan lebeszéli tagjait az az új beruházásokról az osztrák szállodások szövetsége, mert véleménye szerint a szállodák egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a kiadásokat.

"Látjuk, hogy a költségek erősen emelkednek, de nem igen látjuk, hogy a bevételek is növekednének" - mondták Michaela Reitterer és Gregor Hoch, a szervezet (ÖVH) társelnökei. Az adóreform keretében 10 százalékról 13 százalékra emelkedik a szálláshely-kiadókat terhelő áfa, 33 évről 40 évre nő az értékcsökkenési leírás időtartama és a piac általában sem fejlődik kedvezően. "A vendégéjszakák száma jól alakul ugyan, de az árak nagyon nyomottak" - mondta Michael Stanits, az ÖHV szóvivője.

Romló helyzetre számítanak

Az új terhek azt jelentik, hogy a szállodáknak 6 százalékkal kell növelniük bevételeiket, hogy ott tartsanak, ahol azelőtt voltak. Ettől azonban messze vannak, sőt a szövetség tagjainak közel 90 százaléka a helyzet romlására számít. Az ágazat további megterhelése munkahelyeket is veszélyeztet, és évente mintegy 1 milliárd euró értékű beruházás forog kockán.

Szálloda a Hohe Tauern Nemzeti ParkbanForrás: AFP/Robert Harding/Gavin Hellier

Az ÖHV több mint 1300 szállásadót képvisel, amelyek 160 ezer szálláshellyel rendelkeznek és saját adataik szerint a négy- és ötcsillagos szállodák kétharmadát reprezentálják. Mintegy 47,6 millió vendégéjszakával az ÖHV-re jut az Ausztriában eltöltött összes vendégéjszakák 36 százaléka.