Észre sem vettük, nem csak a menekültek lepték el az országot

Vágólapra másolva!
A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,7, a belföldi vendégeké 4,9 százalékkal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 5,3 százalékkal bővült a KSH szerint.
Vágólapra másolva!

Augusztusban az egy évvel korábbinál 7,3 százalékkal több külföldi vendég összesen 1 millió 916 ezer éjszakát töltött magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban emelkedett, Észak-Magyarországon számottevően csökkent.

A németek kevesebbet maradnak

Az augusztusi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. A német turisták 2,0 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek itt, de ezt többszörösen ellensúlyozta, hogy a Lengyelországból, a Hollandiából, az Olaszországból és a Csehországból érkező vendégforgalom 1,9 és 8,0 százalék közötti mértékben bővült, valamint folytatódott a brit turisták forgalmának dinamikus, 21 százalékos növekedése - tájékoztatott a KSH.

Egyre népszerűbb úti cél Magyarország Forrás: MTI/Faludi Imre

Az év nyolcadik hónapjában az előző augusztusinál 6,8 százalékkal több belföldi vendég töltött összesen 2 millió 227 ezer éjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom nyolc turisztikai régióban nőtt, egyben stagnált.

A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele az előző év azonos időszakához képest 14 százalékkal, 46 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal 29 milliárd, a vendéglátás bevétele 9,0 százalékkal 8 milliárd forintra nőtt, az egyéb bevételek 7,8 százalékkal 9 milliárd forintra emelkedtek.