Dolgozói nyugdíjpénzekkel játszott a híres alapkezelő

sakk stratégia befektetés
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb kötvényalap-kezelője újra a vádlottak padján találta magát. Korábbi alkalmazottak azzal vádolják a vagyonkezelőt, hogy nem megfelelő módon használta fel a dolgozói nyugdíjakat. 
Vágólapra másolva!

Játék a nyugdíjpénzekkel

A keresetet a Pimco egy volt szoftverfejlesztője, illetve a cég leányvállalatának, az Allianz Global Investors egy korábbi alkalmazottja nyújtotta be, akik azt állítják, hogy a befektetési vállalkozások által kezelt közös nyugdíjalapot túlárazott Pimcós és Allianzos befektetési alapokkal pakolták tele, ráadásul a munkavállalók által fizetett nyugdíjjárulékokat gyakorta használták fel az éppen induló kockázatos alapok feltöltésére - közölte a Financial Times.

Ha a gyanú ténylegesen beigazolódik, akkor közel 4 ezer alkalmazott számíthat kártérítésre.

De nem csak ez a furcsaság kerül kivizsgálásra. A vádak között szerepel az is, hogy a munkavállalói nyugdíjpénzeket csak a Pimco és az Allianz-féle alapokban lehetett elhelyezni, amelyek eleve 75 százalékkal magasabb költségterhelés mellett működnek, mint az átlagos amerikai nyugdíjalapok.

A két cég által kezelt nyugdíjalapban 772 millió dollárnyi vagyon volt 2013 végén, a most benyújtott bírósági kereset szerint akár 2,5 millió dollárt is meg lehetett volna spórolni az ügyfeleknek az alacsonyabb költségű díjstruktúrák, illetve indexkövető alapok vásárlása mellett.

Bill Gross, a kötvényguru jó hírnév megsértéséért perel. Forrás: Scott Eells / Bloomberg

A nagy hal visszavág

Az alapkezelő képviselői lassan több időt töltenek a bíróságon, mint az irodában. Múlt héten a kötvénykirálynak is becézett Bill Gross, akit tavaly bocsátottak el a Pimcotól (egyébként annak alapító tagjai is volt), 200 millió dollárra perelte a szebb időket látott alapot, mondván a cég megsértette Gross jó hírnevét, illetve nem kapta meg a fair elbánást. Gross ugyanakkor kiemelte, hogy ha megnyeri a pert, az abból befolyó kártérítést teljes egészében eladományozza.