Az IT-szektor legnagyobb felvásárlását jelentették be

Michael Dell Addresses Oracle Open World Conference GettyImageRank2 Business FINANCE TECHNOLOGY HORIZONTAL Waist Up USA California San Francisco - California Dell Computers SPEECH Michael Dell CONFERENCE Corporate Business Keynote Speech 2013 Oracle Open
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 25: Dell CEO Michael Dell delivers a keynote address during the 2013 Oracle Open World conference on September 25, 2013 in San Francisco, California. The week-long Oracle Open World conference runs through September 26. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Dell és a Silver Lake magánbefektetési társaság hétfőn bejelentette, hogy hozzávetőleg 67 milliárd dollárért felvásárolja az adattárolási technológiákban utazó EMC-t, amivel így az iparág eddigi legnagyobb technológiai akvizíciót hajthatja végre, egyúttal pedig egy hatalmas számítógépes óriás születésének lehetünk szemtanúi.
Vágólapra másolva!

A Dell összesen 33,15 dollárt fizetne részvényenként az EMC-ért, ami 19 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárhoz képest – írja a MarketWatch. A hétfői bejelentés értelmében a 33,15 dollár úgy jönne ki, hogy a Dell 24,05 dollárig készpénzben fizetne, a fennmaradó részt pedig az EMC által nagyjából 80 százalékban birtokolt VMware nevű cégben meglévő részesedés tenné ki.

A hozzávetőleg 33 milliárd dolláros piaci értékű, felhőszoftverekkel foglalkozó VMware egyébként továbbra is nyilvánosan jegyzett társaság maradna. A két papír eltérő jellegéből adódóan a nyomkövető részvények értéke eltérhet a VMware piaci értékétől.

Az előzetes hírek szerint a felvásárlási ügylet jövő május és október között fog zárulni, és a tervek szerint a Dell számára legalább 40 milliárd dolláros forrásra lehet majd szükség a tranzakcióhoz, ezt pedig bankhitelek segítségével szeretnék megszerezni.

Jól fog jönni a Dellnek?

Az EMC egyébként 1986 óta kereskedhető a tőzsdén, és aktivista befektetők részéről már eddig is nagy nyomás helyezedett a cégre, tudniillik adják el magukat egy nagyobb vállalatnak vagy válasszák le a VMware-t. Az EMC évek óta egyre gyengülő kereslettel szembesül a régebbi adattárolási módszerek piacán, ami miatt a folyamatos fejlesztések és új technológiák kerültek előtérbe. De még ezek sem oldották meg a helyzetet, hisz idén is csak 3 százalékos árbevétel növekedést várnak, ami 2009 óta a legalacsonyabb növekedési ütem. Ugyanakkor a Dell számára ez egy jó lehetőség az adattárolási iparágban való előrelépésre, hisz

az EMC 21 százalékos piaci részesedése mellett a Dell eddig csak fele akkora szeletet tudott kihasítani a piacból.

Noha a Dell azóta fektet lendületesen a növekedésébe, mióta 2013-ban kivezették a tőzsdéről, a jelenlegi akvizíció nem biztos, hogy a leghatékonyabb lépés – hangsúlyozza a Bloomberg. A technológiai szektorban ugyanis jelenleg sokkal inkább a kisebb méretre és a gyorsaságra törekvés a vezető trend, amit az eBay korábbi felosztása, és a Hewlett-Packard szintén ilyen jellegű tervei is mutatnak. Vagyis azzal, hogy a Dell most egy hatalmas óriást hoz létre, már a vállalat puszta mérete is lassítani fogja a döntéshozást és a termékfejlesztést.

Az EMC részvényei már pénteken is 2,5 százalékos pluszban fejezték be a kereskedést, de a ma megerősített híreknek köszönhetően 2,6 százalékos pluszt áraz nyitás előtt az amerikai piac.

A Dell részvények árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com