Emelték a tétet a gigászi felvásárlási csatában

Csoki és steak lefekvés előtt? Felejtsd el! 10 étel, amit sose fogyassz késő este ez zsír sör alkohol
Vágólapra másolva!
Folytatódik a pókerjátszma, az Anheuser-Busch InBev, a világ legnagyobb söripari konszernje ráígért korábbi ajánlatára, hogy rátegye a kezét legnagyobb versenytársára, a második helyen álló SABMiller konszernre, a Dreher Sörgyárak anyavállalatára.
Vágólapra másolva!

A belgiumi központú AB InBev hétfőn közölte, hogy részvényenként 43,50 fontra, összesen 67,4 milliárd fontra (103 milliárd dollár, ami az éves magyar GDP kb. 75 százalékát tesz ki) emeli ajánlatát. A konszern a múlt héten részvényenként 42,15 fontot kínált a londoni székhelyű SABM részvényeiért, miután korábbi két, 38 fontos, illetve 40 fontos ajánlatát a SABMiller (SABM) nem fogadta el. A SABM igazgatótanácsa és több részvényese azonban a 42,15 fontot is kevesellte. A SABM szóvivője nem kívánta kommentálni a legújabb ajánlatot.

Az AB InBev ajánlata nem kötelező érvényű, a brit törvények szerint a konszernnek október 14-ig kell kinyilvánítania "szilárd szándékát" az ajánlattételre, ellenkező esetben hat hónapig nem tehet új ajánlatot.

Megegyezés esetén ez lenne a valaha volt legnagyobb vállalati akvizíció a brit gazdaságtörténetben.

Lehet, hogy most már megremegnek a kezek

Az AB InBev legutóbb azt is felajánlotta, hogy a SABM részvényeinek 41 százaléka erejéig hajlandó részben készpénzzel, részben saját részvényeivel fizetni. Ez adóoptimalizálási okokból feltehetőleg vonzó lehet az összesen 40,6 százalékot birtokló két főrészvényes, az amerikai Altria dohányipari konszern (már az előző ajánlatra is rábólintott) és a Santo Domingo család számára, az AB InBev-nek pedig megkönnyítené az ügylet finanszírozását. Korábban azt lehetett hallani, hogy a felvásárló 70 milliárd dolláros hitelt venne fel az SABMiller felvásárlásához.

Forrás: AFP/Justin Tallis

Konszolidációs hullám a sörgyártásban

Elemzők szerint a tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka lehet, miután a "négy nagy", az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.

A fúzióval az Euromonitor felmérése szerint az új konszern a globális sörpiac 30 százalékát tartaná kézben,

jóval megelőzve a 10 százalékos piaci részesedéssel bíró Heineken NV-t. A holland vállalat is erősíti pozícióit, mintegy 700 millió euróért megvásárolja a brit Diageo szeszipari konszern söripari részlegét.

A mostani árazások szerint a közös cég piaci értéke akár 270 milliárd dollár (az éves magyar GDP kétszerese) is lehet. Az egyesült cég erős jelenléttel bírhatna a feltörekvő piacokon, hisz az AB InBev jó pozíciókkal rendelkezik Dél-Amerikában, míg az SABMiller Afrika-szerte értékesít, de az amerikai piacon akár 70 százalékos részesedést is elérhetné. Éppen ezért szinte biztos, hogy a versenyfelügyeleti hatóságoknak is lesz egy-két szava az egyesüléshez.

A SABMiller árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com