Kiárusítás a Glencore-nál

bánya bányászat réz
A Gigantic Komatsu 930 truck arrives at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago, on December 27, 2011. Chilean state mining firm Codelco said on January 2, 2012 it was exercising its option to buy a 49 percent stake in a copper mining venture held by Anglo American in the latest twist of a long legal battle. Less than two weeks after the London-based firm filed a breach of contract suit against Codelco, the Chilean group -- the world's top copper producer -- said it had filed documents with market regulators to exercise the purchase option based on a 1978 contract between the two firms. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
Két rézbányáját is értékesítené a Glencore a nemrégiben bejelentett 10 milliárd dolláros adósságcsökkentés keretében. Mindeközben Hongkongban felfüggesztették a bányaipari vállalat részvényeinek kereskedését.
Vágólapra másolva!

Egy ausztráliai (Cobar) és egy chilei (Lomas Bayas) rézbányát értékesítene a nyersanyagipari óriás, Glencore. Az eladási folyamatot az után indították be, hogy számos kéretlen megkeresés érkezett az eszközökre – írja a Bloomberg a vállalat közlése alapján.

A vállalat vezérigazgatója, Ivan Glasemberg még szeptember elején jelentette be, hogy egy komplex adósságcsökkentő programot indítanak, melynek végén 30-ról közel 20 milliárd dollárra csökkenne a vállalat adóssága. Ez a különböző eszközök eladásán kívül kiadáscsökkentést és az osztalékok felfüggesztését is jelenti.

Az elmúlt hetekben a Glencore komoly szenvedésen ment keresztül. A vállalat részvényei szeptember 28-án 29 százalékkal mélypontra zuhantak, miután aggodalmak merültek fel, hogy az alacsony nyersanyagárak mellett a társaságok képes-e visszafizetni az adósságát.

A hongkongi tőzsdén még a bejelentést megelőzően felfüggesztették a kereskedést a Glencore részvényeivel.

A Glencore-részvény árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com