Kkv-k a lízingcégek célkeresztjében

Vágólapra másolva!
A vállalkozások, azon belül is a kis- és középvállalkozások körében egyre népszerűbbek a költséghatékony finanszírozást biztosító lízingkonstrukciók – áll a lízingszövetség friss elemzésében.
Vágólapra másolva!

A szervezet arra számít, hogy a következő időszakban a vállalkozások finanszírozási kereslete valamennyi szegmensben, például az eszközlízing esetében is növekedést eredményezhet. A szövetség tagvállalatai összesen 37,3 ezer szerződést kötöttek az első félévben, ami 10 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Jelentős a bővülés

A lízingpiac a legtöbb szegmensben bővülést ért el már az első félévben is – derül ki a Magyar Lízingszövetség összeállításából. A flottapiac a finanszírozott összeg 40 milliárd forintot tett ki, ami 25 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért 32 milliárd forintos összeget.

A termelőeszközök szintén bővülés ment végbe, a finanszírozott összeg ezen a részpiacon 123 milliárd forintra rúgott,

ami 24,2 százalékos növekedést jelent. A Magyar Lízingszövetség külön is méri a személyautók, kisteherautók és motorkerékpárok piacát, a három járműkategória alkotta szegmensben a finanszírozott összeg 63 milliárd forintra, 21 százalékkal nőtt az első félévben. A nagyteherautók és buszok esetében a finanszírozott összeg 42 százalékkal 65 milliárd forintra emelkedett a bázisidőszakhoz viszonyítva.

A gépek kategóriájában a finanszírozott összeg az első félévben 59 milliárd forintra nőtt

az előző év azonos időszakában elért 54 milliárd forintról, ami 9,2 százalékos többletnek felel meg. Lévai Gábor főtitkár kiemelte: „A lízingpiacon is érezhető az agrárfinanszírozás iránti fokozott kereslet, ezt mutatja, hogy

az első félévben 30,3 milliárd forint volt a finanszírozott összeg az agrárszegmensben,

ami 24,2 százalékos növekedést jelent". Az építőgépeknél a növekedés mértéke szintén 24,2 százalékos volt, igaz, itt a finanszírozott összeg alacsonyabb a többi szegmenshez képest, 7,7 milliárd forintra nőtt a múlt év első felében elért 6,2 milliárd forintról.