Magyarországnak reménye sincs a gyors felzárkózásra

közmunka, Nyíregyháza
Vágólapra másolva!
A Kopint-Tárki gazdaságkutató szerint a magyar gazdaság valamivel lassabban fog nőni 2015-ben, mint korábban várták, 2016-ban viszont egy picivel jobban. Magyarországra lassú, fenntartható növekedés vár az intézmény szerint, a gyors felzárkózásra remény sincs. A költségvetési hiánycél tartható, az államadósság lassan csökken a Kopint-Tárki szerint. A Világgazdasági Fórum Globális Versenyképességi jelentése szerint a magyar versenyképességet legjobban az állami intézményrendszer hátráltatja.
Vágólapra másolva!

A Kopint-Tárki 3 százalékra módosította idei növekedési előrejelzését a korábban prognosztizált 3,2 százalékról, míg jövőre a korábban közöltnél árnyalatnyival magasabb, 2,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) emelkedéssel számol.

A Kopint-Tárki Zrt. friss konjunktúrajelentését bemutató Ádám Zoltán, a társaság ügyvezető igazgatója kiemelte:

középtávon szerény, de fenntarthatónak tűnő növekedés képe bontakozik ki a magyar gazdaságban,

a gyors felzárkózás reménye nélkül.

Kisebb infláció, tartható hiány

Ádám Zoltán kifejtette, hogy inflációs előrejelzésüket csökkentették: idénre 0,1 százalékos átlagos fogyasztói árcsökkenést vár a Kopint-Tárki, 2016-ban pedig - a júliusi előrejelzésben rögzített 2,6 százalékkal szemben - csak 1,7 százalékos inflációval számol.

Hozzátette: tarthatónak látják a 2015-re kitűzött, GDP-arányos 2,4 százalékos költségvetési hiánycélt,

a hiány jövőre 2,2 százalék lehet.

Csökken az államadósság

A Kopint-Tárki szerint folytatódik az államadósság lassú, elnyújtott csökkenése, így idén 75,5, jövőre 74,7 százalékos GDP-arányos adósságráta várható. A bruttó állóeszköz-felhalmozás idén 2 százalékkal nőhet, 2016-ban azonban már 0,5 százalékos csökkenés várható.

A forint/euró átlagos árfolyamra 2015-re és 2016-ra is 309-es szintet jelez előre a Kopint.

Csökken a munkanélküliség

A foglalkoztatási adatok a munkaerőpiaci helyzet javulását mutatják:

a versenyszektorban is bővül a munkahelyek száma,

miközben a munkanélküliség csökken - mondta az ügyvezető igazgató. A Kopint-Tárki 2015-re a foglalkoztatottak számában 2,8 százalékos növekedést vár a 15-74 éves népesség körében a közfoglalkoztatottakkal együtt, 2016-ra pedig 1,4 százalékos növekedéssel számol. Ezzel párhuzamosan idénre 6,9, jövőre 6,5 százalékos munkanélküliségi rátát vár.

Már a versenyszektorban is többen dolgoznak Fotó: Koncz Tamás - Origo

Az állam a legnagyobb hátrány

Vakhal Péter, a Kopint-Tárki tudományos munkatársa emlékeztetett rá, hogy a Világgazdasági Fórum Globális Versenyképességi rangsorában Magyarország három helyet rontott tavalyhoz képest, így a 63. helyen áll.

A legnagyobb versenyképességi hátrány továbbra is az intézményrendszerből fakad

- tette hozzá Vakhal Péter.