3 ok, miért nem lesz rali az amerikai tőzsdén

NYSE amerikai tőzsde részvény
Traders work on the floor at the New York Stock Exchange in New York, Wednesday, July 8, 2015. Photo/Seth Wenig)
Vágólapra másolva!
Az alacsony hozam-kilátások, az amerikai adósságplafon emelése körül fellángoló viták és a Fed kamatemeléssel kapcsolatos bizonytalanság mind a pénzpiacon csapódik le. Ezt tükrözi a vezető amerikai vállalati papírokat tömörítő S&P 500 index mozgása is, ráadásul a Goldman Sachs elemzői nem is várnak nagyobb emelkedést az év hátralévő részére.
Vágólapra másolva!

Októberben újra beindult a tengerentúli cégek gyorsjelentési szezonja, ami a várakozások szerint kevés örömre fog majd okot adni. A Goldman Sachs elemzői szerint a vállalatok csökkenő értékesítési dinamikáról, szűkülő árrésekről, ráadásul gyengébb negyedik negyedéves kilátásokról adhatnak majd számot, ami már a 2016-os kilátásokra is hatással lehet – vázolta fel David Kostin, a befektetési bank vezető elemzője.

Komor téli kilátások

A szakértő továbbra is fenntartja az S&P 500 indexre vonatkozó 2000 pontos év végi célárát, pláne, hogy olyan meghatározó cégek, mint a Monsanto, a Yum Brands és a FedEx várhatóan gyenge negyedéves gyorsjelentésekről adhatnak majd számot - olvasható a MarketWatchon.

Izzasztó hónapok jönnek Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Adósságplafon körüli adok-kapok

A november ismételten az adósságplafon megemelése körüli mizéria kaphat majd óriási reflektorfényt az amerikai szenátusban. A probléma nem újkeletű, az elmúlt években már több alkalommal is megemelték ezt a limitet, aminek így lényegében semmi értelme sincs (szerk.). A megegyezést tovább nehezíti, hogy John Boehner házelnök épp a zűrzavar kellős közepén mondott le, és a republikánus utódjelölt Kevin McCarthy is visszakozott. A kormány ennek ellenére bízik abban, hogy a szenátus tagjai november végéig dűlőre jutnak egymással a kérdésben, különben

fizetésképtelenség fenyegeti az országot.

A megegyezés várhatóan az utolsó pillanatig nem fog megszületni - jósolja Kostin.

Janet Yellen az amerikai jegybank elnökén a világ szeme Forrás: AFP/Mark Wilson

Decemberben viríthat a Fed

Az év utolsó hónapjában az amerikai pénzpiac tekintete kétség kívül a központi jegybankra fog szegeződni, hogy a már oly régóta belengetett kamatemelés végre megtörténik-e vagy sem. Az idő előrehaladtával az elemzők egyre kevesebb esélyt látnak, hogy a Fed meghúzza a ravaszt. A kamatemelés valószínűségével kapcsolatos piaci határidős várakozások folyamatosan olvadnak,

míg nemrég 60 százalékos valószínűséget adtak a decemberi szigorításra, ez mára 39 százalékra zsugorodott.

Egyre inkább 2016 első negyedévére datálják a lassan 10 éve nem látott első kamatemelést.

Mihelyst megindul a szigorítás, akkor a tőzsdei vállalatok P/E rátája vélhetően csökkenni fog. De ha továbbra is kivárás mellett teszi le a voksot a Fed, akkor meg egyre inkább aggódni fog a piac amiatt, hogy rossz állapotban van a gazdaság.

Az S&P500 index teljesítménye az elmúlt egy évben - a Goldman Sachs nem vár már emelkedést Forrás: AFP/Jewel Samad

Az erős cégek hátán

A Goldman Sahcs elemzője a többszörösen bizonytalan pénzpiaci környezetben a befektetőknek sem tud jobb tanácsot adni, mint biztosra menni. Szerinte a tőkeerős, jó fundamentumokkal bíró vállalati papírokra érdemes koncentrálni, amelyeknél a stabil növekedés biztosított. Ebbe a kategóriába tartozik többek között az Apple, a Gilead Sciences, a Wells Fargo, a Coca-Cola és a Priceline Group.