Levélben magyarázzák a brit inflációt

Nem csak a Big Bent érdemes megnézni - Kevésbé ismert, szuper helyek Londonban
utazás
Big Ben
Vágólapra másolva!
Ismét negatív inflációt mértek Nagy-Britanniában a múlt hónapban, az idén immár másodszor. A brit statisztikai hivatal bejelentése szerint a fogyasztói árindex szeptemberben 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly szeptemberinél, elsősorban az üzemanyagok árcsökkenése miatt.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - előzőleg áprilisban volt mínuszban az éves infláció: akkor szintén átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak tizenkét havi összevetésben.

Az áprilisi adat előtt soha nem mértek negatív inflációt Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) a fogyasztói árindexek havi közlését a jelenlegi módszertan alapján 1996-ban elkezdte.

Forrás: Thinkstock

Történelmi távlatú összehasonlításban - a jelenlegi számítási módszer alapján visszatekintve - az idei mínuszos inflációs számok előtt legutóbb több mint fél évszázada, 1960 márciusában volt negatív az éves brit infláció. Az ONS becslése szerint, ha már akkoriban is a jelenlegi normák alapján számították volna ki az inflációt, abban a hónapban a fogyasztói árindex 0,6 százalékos csökkenését mutatták volna ki éves összevetésben.

Levélben kell magyarázkodni

A Bank of England - a brit jegybank - számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék. Ha ettől a céltól a tizenkét havi infláció bármelyik irányban 1 százalékpontnál nagyobb mértékben eltér, a brit jegybanktörvény alapján

a Bank of England kormányzója levélben köteles magyarázatot adni a brit pénzügyminiszternek az okokról.

Mark Carney, a Bank of England két éve munkába állt kanadai kormányzója kinevezése óta tizedszer lesz kénytelen megírni ezt a levelet George Osborne pénzügyminiszternek. Az elsőt a tavaly decemberben mért 0,5 százalékos éves infláció miatt kellett megírnia, és a tizenkét havi inflációs ráta azóta is folyamatosan több mint 1 százalékponttal a 2 százalékos kötelező célszint alatt jár. Az idei év eddigi szakaszában jórészt zéró körül mozgott, és az eddigi idei átlagos infláció is pontosan zéró az ONS kimutatása szerint.

Forrás: Thinkstock

Londoni elemzői vélemények szerint Carney a következő hónapokban is további hasonló levelek sorát írhatja Osborne-nak, bár a defláció meggyökeresedését az elemzők nem várják. A Bank of England több mint hat éve, 2009 márciusa óta 0,50 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát.