Egyre fogy ki a szufla a kínai autóeladásokból

2015.10.13. 08:53

Ma hajnalban tette közzé a kínai autóipari szövetség (PCA) a szeptemberi kiskereskedelmi autóeladásokat, mely emelkedést mutat az előző év hasonló időszakához képest, ugyanakkor a növekedési ütem egyre kisebb. Így tovább erősödhetnek a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak. 

A világ legnépesebb országában 1,71 millió darabra nőtt az autóértékesítések száma az előző hónapban, amely 2,5 százalékos javulást jelent a tavalyi értékhez képest. A német luxusautó gyártók közül a Mercedes-Benz jelentős fölénnyel vezette az értékesítéseket. A Daimler leánya 53 százalékkal tudta növelni eladásait, míg a BMW forgalma 12 százalékkal, az Audié pedig csak 2,9 százalékkal emelkedett.

A most közzétett kínai adat ugyanakkor 2012 óta nem látott lassú ütemű növekedést mutatott.

A kínai kormány az eladások felpörgetésének érdekében október 1-jétől csökkentette az adókulcsot, noha ez az 1,6 literes vagy annál kisebb lökettérfogatú motorokkal szerelt járművekre vonatkozott. A szeptemberi forgalmi adatokból kiderült, hogy egyedül a sportkocsik iránti kereslet nőtt, míg a szedánok, az egyterűek és a könnyű teherjárművek eladásai egyaránt csökkentek - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK