Budapestről indult a bűnös ötmilliárd euró

2015.10.13. 10:36

Ötmilliárd eurót akart tisztára mosni egy 20 fős bűnszervezet. A NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és orgazdaság miatt folytat nyomozást.

Egy országos akció keretében tartóztatták le a külföldiek irányította bűnözői csoport 20 tagját, akik illegális cigarettakereskedelemmel és Európában elkövetett bűncselekményekből származó euró szállításával foglalkoztak. A bűnözőket egy vietnami és egy egyiptomi állampolgárságú személy irányította.

Utaztatták a bűnös milliárdokat

A pénzszállítást Budapestről intézték: először Magyarországra, onnan Szlovákiába került az óriási összegű "bűnös" pénz, majd szlovák társaságok bankszámláin "átutazva" végül különböző kínai gazdasági társaságok számláin kötöttek ki az összegek. Ezenfelül a bűnszervezet Ukrajnából és Szerbiából szerzett be csempészcigarettát, amelyet ideiglenesen Magyarországon tároltak és osztottak el, hogy aztán továbbszállítsák Nyugat-Európába.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A NAV azt írta, a pénzmosási folyamatban mintegy ötmilliárd forint értékű eurót szállítottak, míg három hónap alatt mintegy négyszázmillió forint értékű cigarettát értékesítettek.

Összehangolt akció

A NAV pénzügyi nyomozói speciális MERKUR- és a TEK- egységek, valamint hatvan pénzügyőr és IT-szakemberek támogatásával hajtották végre az országos akciót. Házkutatásokat tartottak több mint 30 helyszínen, lefoglaltak több mint nyolcvanmillió forint készpénzt, csaknem tizenkétezer doboz cigarettát, illetve több olyan személyautót és kamiont, amelyet a cigarettacsempészethez és az illegális pénzszállításokhoz használtak.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen húsz gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki. Az ügyben a Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság kilenc ember előzetes letartóztatását rendelte el. Az elkövetők tettükért akár 20 év szabadságvesztéssel is felelhetnek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK