Startupdíjat osztottak Szegeden

Vágólapra másolva!
Múlt hétvégén rendezték meg először a szegedi Startup hétvégét. Díjazták a digitális kottaolvasó és az önműködő okos ablak kitalálóit. A Startup díjat egy felsőoktatási információs portál készítői, az UniStart csapatának tagjai kapták.
Vágólapra másolva!

Közel száz embert mozgatott meg Szegeden az első Startup hétvége, október 9 és 11 között. Sikeres vállalkozók és startupperek osztották meg tapasztalataikat az érdeklődő fiatalokkal, majd másnap egy 24 órás hackathonon vett részt 16 egyéni résztvevő. Végül 6 startup csapat mutatta be vállalkozását egy befektetőkből álló szakmai zsűri előtt.

Okosablak született

A szombati hackathon versenyen 16 egyéni versenyző vett részt. Az egyéni nevezőkből 3 csapatot alkottak a szervezők. A résztvevők feladata az volt, hogy a versenyen kapott digitális eszközök és szenzorok segítségével egy új használati tárgyat alkossanak. Az ötlettől 24 órán belül el kellett jutniuk egy működő prototípus kivitelezésig. Így született meg az az önműködő okos ablak, amely érzékeli a lakáson belüli és a kinti hőmérsékletet és páratartalmat, és ennek megfelelően szellőztet előre programozott módon, automatikusan.

Digitális kottaolvasó vitte a fődíjat

A hétvége fődíját a NotVis csapata nyerte, mely a Kitchen Budapest és a Jumpstart vállalkozásfejlesztési központ által felajánlott közös fél éves inkubációs programban történő részvételi lehetőség. A csapat szimfonikus zenekari stúdió felvételek során a papíralapú kottát kiváltó célhardvert és kottamegjelenítő szoftvert fejleszt, terveik szerint 2016 első negyedévében lépnek piacra megoldásukkal.

A vasárnapi Startup csapatversenyen az UniStart csapata nyerte az Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága által felajánlott Startup díjat. A csapat egy felsőoktatási információs portált készít olyan országok piacára, melyeken jelenleg nem érhető el hasonló szolgáltatás (első körben Románia, később 10 másik európai ország).