Elkelt a Budapest Bank volt tulaja

General Electric GE
US giant General Electric's chief executive officer Jeffrey R. Immelt addresses a press conference in New Delhi on September 21, 2015. Immelt sees "great opportunities" in India as a manufacturing destination, he said in New Delhi on September 21, lending high-profile support to Prime Minister Narendra Modi's flagship Make in India campaign. AFP PHOTO / SAJJAD HUSSAIN
Vágólapra másolva!
Megválik pénzügyi üzletágának oroszlánrészétől, és feladja hitelezési tevékenységét a General Electric. A hatalamasra duzzadt üzletág több kárt okozott az utóbbi időben, mint hasznot a Budapest Bank volt tulajdonosának.
Vágólapra másolva!

Az USA harmadik legnagyobb bankja, a Wells Fargo veszi át a GE pénzügyi tevékenységének meghatározó részét. Az ügylet keretében mintegy 32 milliárd dollárnyi tulajdon cserél gazdát. Az üzlet előreláthatólag 2016 végére zárul le - közölte az MTI.

Túlnőtte az anyacéget

A GE profitjának mintegy felét régóta a GE Capital termelte ki, ám

a potenciális kockázatok aggasztották a befektetőket és hatással voltak a cég részvényeire is.

A GE a hitelezési üzletág nagy részétől várhatóan a jövő év első negyedében válik meg. A GE Capital megmaradó, mintegy 5 milliárd dolláros, franchise-fiananszírozással foglalkozó divízióját a tervek szerint szintén még idén eladják.

A GE Capital a tengerentúlon a rendszerszinten kiemelten fontos bankok közé tartozik, így az amerikai jegybank felügyelete még erősebb. A mostani döntéssel így önként lemond a stratégiai fontosságú pénzügyi intézmény (SIFI) státuszáról az Egyesült Államokban, szabadulva a felügyeleti béklyótól, ráadásul így elkerülhetik a folyamatosan szigorodó tőkekövetelményekből fakadó tőkeemelést a következő években - írja a Bloomberg.

Profilváltás

Jeff Immelt, a GE vezérigazgatója elmondása szerint a repülőgép-hajtóműiről, erőművi turbináiról és számítógépes tomográfjairól ismert diverzifikált ipari konszern profilját egyre inkább a fő tevékenységi köreire kívánja összpontosítani. A cég a pénzügyi válság kitörése óta fontolgatta, hogy pénzügyi tevékenységét szűkíteni fogja.

Egyre karcsúbbá válik a GE, és csak a profil tartozó fő tevékenységekre akar koncentrálni Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Van még fölösleg

A stratégiaváltást jelzi, hogy a konglomerátum az Electroux AB svéd konszernnek tavaly eladta a háztartási berendezéseket gyártó üzletágát. Az amerikai vállalat még áprilisban közölte, hogy két év alatt értékesíteni fogja 30 milliárd dolláros ingatlanportfolióját is, amelynek nagy részét szintén a Wells Fargo, valamint a Blackstone Group veszi meg. Az ipari óriás arra számít, hogy 2018-ra bevételeinek 90 százaléka főleg a repüléstechnikai, energiaipari és vízkezeléssel kapcsolatos termékeinek értékesítéseiből fog származni.