Nem tudott brillírozni a bankóriás

JP Morgan bank központ New York
A JP Morgan bank központja New Yorkban
Vágólapra másolva!
Kezd felpörögni az amerikai gyorsjelentési szezon, ezen a héten már a nagybankok eredményéről is lehull a lepel. A sort az Egyesült Államok legnagyobb bankja, a JPMorgan nyitotta meg, elég vegyes számokat közzétéve.  
Vágólapra másolva!

A tengerentúli bankszektor teljesítményét is fékezte a volatilis piaci hangulat, így a kereskedésből származó bevétel összességében 15 százalékkal csökkent. Ezen belül a kötvény-, áru- és devizapiaci bevétel (FICC) 23 százalékkal esett vissza, míg a részvényekkel való kereskedés 9 százalékkal javított a bevételen. Szektorszinten is a FICC bevételek visszaesésére lehet számítani - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A befektetési banki tevékenység 4,5 százalékos bevétel növekedést mutatott a negyedév során. A különböző díjbevételeket tekintve nőtt a kötvény kibocsátási és M&A tevékenységekre kiszabott díj, míg a részvény kibocsátásért 35 százalékkal kevesebbet számlázott ki a JPMorgan.

Jól alakult a jelzáloghitel-kihelyezés,

Amerika legnagyobb ilyen jellegű hitelkibocsátója 41 százalékos bővülésről jelentett. Ennek megfelelően a részleg profitja közel egyharmadával emelkedett.

Az eredményesség javulását támogatta a költségek 2,7 százalékos csökkentése, továbbá a 2,2 milliárd dolláros adókedvezmény is. Ezt a hatást némileg ellensúlyozta a céltartalék emelése. A JPMorgan 1,3 milliárd dollárt különített el a várható jogi tételekre, mely az előző negyedévhez képest közel 1 milliárd dolláros felhalmozást jelentett. A negyedévben nem került sor nagyobb bírságra, de a vezetőség szerint a következő hetekben további nehézségekkel kell számolni - számol be róla az Equilor.

Összességében a bank árbevétele 6,9 százalékkal 22,78 milliárd dollárra csökkent. A nettó profit az adójóváírásnak köszönhetően 22 százalékkal emelkedett, de az egyszeri hatásokat kiszűrve az egy részvényre jutó profit 1,32 dollárt tett ki a várt 1,37 dollárral szemben.

Nem győzte meg a részvényeseket

Az eredmény közzététele után a piaci reakció is negatív lett, a zárás utáni kereskedésben 1,7 százalékkal kerültek lejjebb a bankóriás részvényei.

A JPMorgan részvényeinek teljesítménye az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com