Megbotlott az építőipar

Építőipar, munkás, épület
A felmérések még mindig rendre a legkockázatosabb iparágnak tartják az építőipart
Vágólapra másolva!
Ebben az évben először csökkent az építőipar teljesítménye augusztusban és 6,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz hasonlítva az építőipar termelése 3,6 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint. közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Augusztusban a termelés mindkét építménycsoportban visszaesett, az épületek építése 5,2, az egyéb építmények építése 6,8 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól.

A megkötött új szerződések volumene 10,6 százalékkal csökkent augusztusban, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 18,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 4,0 százalékkal. Az új szerződések több mint egy éve tartó visszaesése következtében az augusztus végi szerződésállomány volumene 48, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,4, az egyéb építményeké 56,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A KSH adatai szerint az elmúlt három évben nem volt olyan alacsony a hó végi szerződésállomány, mint idén augusztusban (521 milliárd forint).

Augusztusban megbotlott az építőipar Forrás: RIA Novosti/Konstantin Chalabov

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 4,9 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 5,3 százalékkal csökkent. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 12,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly augusztusban.