A Tesco Önt is beáldozhatja a jobb osztályzatért

2015.10.19. 08:19

Hatalmas adósságot görget maga előtt a brit Tesco, le kellene faragnia belőle, ha a hitelminősítőknél ki akar kerülni a bóvli kategóriából. Emellett stabilan növelnie kellene az eladásait az Egyesült Királyságban, és javítania az eredményén. Mindezt spórolással egybekötve, vagyis új befektetések nélkül. Könnyen lehet, hogy a cég a közép-európai, így a magyar hálózat eladásával akar majd pénzhez jutni.

A Tescónak 17,7 milliárd font (ez 7,4 billió, vagyis 7400 milliárd forint) adóssága van, amiből 4 milliárd még 2020 előtt lejár. A brit kiskereskedelmi láncnak csökkentenie kell ezen az terhen, ha a hitelminősítőknél ki akar kerülni a bóvli kategóriából, amelybe 2015 elején került. 

Van, amit már pénzzé tettek

Koreai leányát már 2015 szeptemberében eladta a lánc, 4 milliárd fontot keresett az üzleten. Októberben pedig értékesített 14 építési telket az Egyesült Királyságban, 250 millió fontért, emlékeztet cikkében a Bloomberg. 

Vannak arra utaló jelek, hogy a magyarországi és közép-európai hálózat lehet a következő az eladások sorában.

Összevonták Közép-Európát

A Tesco márciusban jelentette be, hogy összevonja a magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel hálózatainak vezetését egy regionális központba, Tesco Europe néven. Az Origo úgy értesült a cég egy vezető beosztású alkalmazottjától, hogy az átalakítás lényegében lezárult.  

A Tesco egybeszervezte közép-európai leányaitFotó: Bielik István - Origo

Nincs kommentár

A közép-európai leányok összevonásáról a cég korábban azt közölte, hogy célja az európai működés megerősítése és hatékonyabbá tétele, ennek révén erőforrásokat szabadít fel arra, hogy ismét a vásárlókra és a munkatársakra tudjon fókuszálni. A cég indoklásán túlmenően ugyanakkor egy ilyen átszervezés arra is jó eszköz lehet, ha ki akarna vonulni a régióból, mert így egyszerűen, egy csomagban tudná eladásra kínálni a teljes hálózatot. 

Korábban szlovák Hospodárske Noviny című lap írt arról, hogy a Tesco pályázatot készül kiírni közép-európai hálózatára. A Tesco az értesülésekre az Origónak csak annyit reagált, hogy soha nem kommentálnak a sajtóban megjelent spekulációkat.

A Walmartnak sem megy a szekér

A szlovák lap szerint az amerikai Walmart lehet a legvalószínűbb felvásárló. Jelen pillanatban viszont egyáltalán nem biztos, hogy a Walmart abban a helyzetben van, hogy ekkora bővítést hajtson végre.

Az amerikai cég október közepén azt jelentette be, hogy idén és a következő években a bevétel és a profit csökkenésére számít, 2019 lehet majd az első jó év. A hírre a Walmart részvényei 10 százalékot zuhantak. A vállalat azzal indokolta a rossz számokat, hogy az erős dollár visszafogja az eladásokat, ráadásul a dolgozóinak adott béremelés is terheli anyagi helyzetét - írja a CNN. 

A szlovák lap a Walmarton kívül a francia Groupe Casinót és a japán Aeont nevezte meg lehetséges vevőként.

Bajban van a Walmart isForrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

Már volt leépítés

Magyarországon egyébként februárban már karcsúsított a Tesco, összesen 566-an dolgoztak abban a 13 Tesco-üzletben, amelyet feltehetőleg a felügyeleti díj emelése és a vasárnapi zárva tartás miatt zárt be a cég. A regionális központ kialakítása után a vállalat azt nyilatkozta, jelentős megtakarítást vár az átalakítástól. 

A koreai leány eladása után Dave Lewis vezérigazgató azt mondta, nem terveznek több leépítést, ez alapján a magyar hálózat eladását sem. Igaz, a nyilatkozat után, októberben adtak túl a 14 építési telken. 

Európában nőnek az eladások

Az üzletek forgalma nem indokolná a kivonulást, de a Tesco más okokból, például mert szüksége van a pénzre, mégis meglépheti. A cég értékesítései az összes európai piacon emelkedtek 2015 első félévében, különösen Lengyelországban és Szlovákiában. A nemzetközi hálózat működési eredménye mégis csökkent 26 százalékkal, a külföldi boltok csak 102 millió fontot hoztak a konyhára. 

A csökkenés részben a kínálat fejlesztésére végrehajtott beruházásokból ered, de a cég által felsorolt okok között szerepeltek a Magyarországon meghonosított törvényi változtatások is, köztük az üzletek vasárnapi zárva tartásáról intézkedő jogszabály és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése. 

Van még felhasználható hitel 

A Tesco a tavalyi teljes pénzügyi évét évszázados történetének eddigi legrosszabb eredményével zárta: a vállalat a vártnál sokkal nagyobb, 6,38 milliárd fontos (2800 milliárd forintos) adózás előtti veszteséget jelentett 2014–2015-ről. 

Viszont a Tescónak ötmilliárd fontos fel nem használt hitelkerete van, vagyis a likviditás nem probléma, van pénz, amihez könnyen hozzányúlhatnak, nyilatkozta Alan Stewart, a cég pénzügyi vezetője. 

Hitelhez bármikor juthat a TescoFotó: Bielik István - Origo

Új részvényeket bocsáthatnak ki

Ha a tőzsdék nem kezdenek általában véve esni, a mostani feltételek mellett a Tesco körülbelül négy év alatt visszatornázhatja magát a befektetésre ajánlott kategóriába a hitelminősítőknél, mondta a Bloombergnek Rob Orman, a Henderson Global Investors tanácsadócég szakértője. Ha zártkörű részvénykibocsátásba fognak, vagyis megpróbálnak pénzt szerezni a részvényesektől, akkor egy év alatt kikerülhetnek a bóvliból, tette hozzá. 

Dave Lewis ügyvezető azt mondta, elsősorban inkább belső forrásokból és átalakításokból jutna pénzhez, mint hogy részvényeket bocsásson ki, de nem zárta ki ezt a lehetőséget sem. 

Növekedés befektetés nélkül

A Moody’s hitelminősítő azt nyilatkozta, a felminősítés alapfeltétele, hogy a Tesco értékesítései stabilan növekedni kezdjenek az Egyesült Királyságban, a bevételarányos eredménye pedig a tavalyi 1,1 százalékról 3 környékére emelkedjen. 

Nőni ugyan még nem kezdtek az eladások, de az elmúlt három negyedévben egyre kevésbé csökkentek. Dave Lewisnak ezt a tendenciát kellene növekedésbe fordítani, úgy, hogy spórol a kiadásokkal, és nem hajt végre új befektetéseket. Vagy eladhat még valamit. Esetleg a közép-európai hálózatot. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK