Botrány rengetheti meg a startupok világát

Elizabeth Holmes, milliárdos, vagyon, fiatal milliárdos Theranos
Elizabeth Holmes a világ legfiatalabb milliárdos nője.
Vágólapra másolva!
Komoly vihart kavart az amerikai startup világban, hogy az egyik nagy sztárnak számító, újfajta vértesztekkel foglalkozó Theranosról igen kellemetlen hírek láttak napvilágot. Lehet, hogy mégsem minden arany, ami fénylik a milliárdos vállalat színfalai mögött?
Vágólapra másolva!

A vérdiagnosztikai társaság a napokban igen nagy nyomás alá került. A Wall Street Journal (WSJ) értesülései szerint az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete (FDA) előre be nem jelentett vizsgálatot tartott a vállalatnál, miután aggodalmak merültek fel a korábban elfogadásra benyújtott tesztekkel kapcsolatban. Noha a cég összesen 130 teszt engedélyezését kérte, az FDA eddig ebből csak egyet (a herpeszre vonatkozót) fogadott el – írja a CNBC.

Mivel pedig a hatóság a vállalat speciális „nanotárolóit” – ebben tartják a minimális vért, amely alapján a teszteket végzik – „nem jóváhagyott orvosi eszköznek” minősítette, lényegében elvágta Theranost attól, hogy azt végezze, amivel hírnevet szerzett, és tulajdonképpen egy átlagos laboratóriummá fokozta.

Oda a hírnév? Forrás: Science Photo Library/Tek Image

Mi van a háttérben?

Ráadásul szintén csütörtökön a WSJ leközölt egy riportot, melyben számos korábbi alkalmazottat idéztek, akik szerint a Theranos jórészt nem a saját, az ujjból vett néhány cseppnyi véren alapuló, technológiáját alkalmazta, hanem külsős beszállítók eszközein dolgozott. Nem mellékesen azt is megemlítik, hogy a saját, forradalmian újnak kikiáltott eszközeik állítólag radikálisan eltérő eredményeket produkáltak a hagyományos módszerekkel szemben, mindezt pedig – mondja a WSJ belső e-mailekre hivatkozva – igyekeztek visszatartani a nyilvánosság elől.

Ez utóbbi anyagra válaszolt is a Theranos, és amellett, hogy visszautasították a vádakat, Elizabeth Holmes, a vállalat vezérigazgatója azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy megdöbbent, amiért a WSJ lehozta az anyagot, mivel egy ezer oldalas dokumentumot küldtek meg a lapnak, amely állítólag cáfolja a cikkben megjelent állításokat, és igazolja a tesztek pontosságát.

Elizabeth Holmes, a Theranos alapítója és vezére kénytelen magyarázkodni Forrás: AFP/Mike Windle

Az odamondogatás egyébként itt nem ért véget, mert a WSJ azt mondta, a Theranos nem engedélyezte, hogy a lap a vállalat irodáiban megtekintse a technológiát. Erre a Theranos vezetése úgy reagált, hogy ők felajánlották, hogy elmennek az újság irodáiba, hogy demonstrálják a módszereket.

Reng a föld

A Theranos körül kialakuló botrány azonban nem tekinthető csupán elszeparált jelenségként – derül ki a Wired elemzéséből. A lap egy elemzésében ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy

az ilyen ügyek jól jelzik a Szilícium-völgy startupjai körül kialakult légkör problematikusságát.

Miközben ugyanis az elmúlt években óriási pénzek áramoltak a kaliforniai startup iparágba, mindenki az igazi főhősöket és a nagy világmegváltó ötleteket kereste.

A 9 milliárd dollárra értékelt Theranos, és vezetője Elizabeht Holmes elég jól meg is felelt a két elvárásnak. Az egyetemet otthagyó, majd sikeres női milliárdossá előlépő Holmes (egyébként ő a világ legfiatalabb milliárdos nője.), és a titkos technológiát alkalmazó, a vérteszteket megreformálni kívánó Theranos kitüntetett szereplői lettek ennek a világnak. Mindazonáltal jól látszik, hogy egyes területeken talán túl messzire ment a Szilícium-völgy.

A legjobb beszélgetős applikációt létrehozni egy dolog, de az egészségügyet megreformálni már egészen más.

A Theranos pedig úgy állt elő forradalmi ötletével, hogy a szakma alig látott valamit módszerből.

Ettől függetlenül persze gond nélkül elképzelhető, hogy a Theranos technológiája a jövőben elterjed, de az most is jól látszik, hogy bizonyos területeken a startupoknak nem biztos, hogy érdemes egyes terülteken homályban tartani a felfedezéseiket.