Felfüggesztett két vagyonkezelő céget az MNB

pesti tőzsdén jelentősen visszaeső forgalom, brókercégek bezárása, lakat, illusztráció
Vágólapra másolva!
Jegybanki engedély nélkül gyűjtött pénzeszközöket a Riches Builder Vagyonkezelő Zrt. és a Seychelle-szigeteken bejegyzett Riches Builder Investment Ltd., ezért a Magyar Nemzeti Bank összesen 338 millió forintra bírságolta a pénzintézeteket.
Vágólapra másolva!

Az MNB weboldala arról számolt be, hogy egy piacfelügyeleti vizsgálat során megállapították, hogy az érintett társaságok kiugróan magas - bizonyos konstrukcióknál garantált - kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett gyűjtöttek pénzeszközöket az ügyfeleiktől.

A feltárt jogsértések miatt az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a társaságoknak e pénzügyi szolgáltatások nyújtását, a Riches Builder Investment Ltd.-t 295 millió forint, a Riches Builder Vagyonkezelő Zrt.-t pedig 43 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Jelentős károkozás

A tájékoztatás szerint a bírság kiszabásakor a jegybank figyelembe vette, hogy a nyilvános forrásgyűjtés szabályainak megsértése kiemelten súlyos a pénzügyi piacok biztonságos és zavartalan működése szempontjából. Súlyosító körülménynek ítélték, hogy a viszonylag nagy összegű befektetői kár kockázatának előidézését, valamint azt hogy a társaságok az eljárás során nem tanúsított teljes körű együttműködést.

Enyhítő körülménynek számított, hogy a társaságok által elért ügyfelek elenyésző száma miatt a pénzpiac biztonságos működésére csak csekély hatása volt a szankcionált tevékenységnek.