Viheti Csányi Sándor a legendás mezőgazdasági céget

Foci
Telki, 2015. április 2. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke beszél a szövetség éves közgyűlésén Telkiben 2015. április 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A versenyhivatal engedélyezte, hogy Csányi Sándor három cége irányítást szerezzen a KITE Zrt., a negyvenéves mezőgazdasági óriáscég felett. A KITE előző tulaja 23 milliárd forintért vette meg a részvények 81 százalékát 2013-ban, sokan Csányi Sándort sejtették mögötte.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. (mind Csányi Sándor irányítása alatt áll) közvetett, közös irányítást szerezzen a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett, tájékoztat közleményében a versenyhivatal.

Együtt kisebbek 20 százaléknál

Mind a KITE-csoport (KITE Zrt. és az általa irányított vállalkozáscsoport), mind a Csányi-csoport (a Csányi Sándor által irányított vállalkozáscsoport) végez vetőmagokhoz, műtrágyákhoz, növényvédő szerekhez és terményekhez (azon belül a gabonafélékhez és olajos magvakhoz) kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet. A GVH megállapította, hogy a gabonafélék kereskedelmében a két vállalkozáscsoport együttes érintett magyarországi piaci részesedése nem éri el a 20 százalékos mértéket.

Nincs versenyaggály

A műtrágyák, valamint a vetőmagok, a növényvédő szerek és az olajos magvak kereskedelmében a két vállalkozás együttes érintett piaci részesedése meghaladta a 20 százalékot, azonban a Csányi-csoport részesedése lényegesen kevesebb, mint 5 százalék. A GVH úgy ítélte meg, hogy az érintett piacokon nincs ok versenyaggályra, figyelemmel a piaci részesedésekre, a csekély mértékű részesedésnövekményre (minthogy a Csányi-csoport részesedése rendkívül alacsony ezekben az átfedő szegmensekben), illetve a piaci szereplők (versenytársak, vevők) álláspontjára.

Az előző tulaj 23 milliárdot fizetett

A KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. 1991-ben alakult Nádudvaron. A jegyzett tőkéje 1 489 300 000 forint, 2013-ban 200 milliárd forintos forgalmat bonyolított. Egyedüli részvényese Guba Sándor volt. Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft., valamint az Agrochain Kft. az idén jött létre 3-3 millió forintos jegyzett tőkével, fővárosi székhellyel.

Egyedüli tulajdonosa mindhárom cégnek Csányi Sándor.

Guba Sándor 2013 végén szerezte meg a KITE részvényeinek többségét, előtte a cég regionális igazgatója volt. A másik ajánlattevő a milliárdos vállalkozó, Bige László volt, írta akkor a Világgazdaság. Mindent összevéve Guba összesen 23 milliárd forintért szerezte meg a cég részvényeinek 81 százalékát.

Csányit sejtették a háttérben

A sajtóban megindult találgatások az OTP-t, konkrétabban

Csányi Sándort sejtették a vásárlás hátterében.

A feltételezéseket erősítette, hogy az integrátor cég nem sokkal az üzletkötés után szorosabbra fűzte együttműködését a bankkal. A pénzintézet vélhetően finanszírozási hátteret biztosíthat a KITE-nek. A cég közleményében Búvár Géza vezérigazgató azt írta: a megállapodás erősödő pénzügyi hátteret, bővülő bel- és külpiaci üzleti lehetőségeket jelent a KITE Zrt. és partnerei számára, hozzájárulva az agráriumban betöltött szerepük további növekedéséhez.

Sokan már az előző tulajdonos mögött Csányi Sándort sejtették Forrás: MTI/Illyés Tibor

Búvár Géza cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Csányi Sándor állna a háttérben. A vezérigazgató azt mondta, az OTP-vel kötött stratégiai megállapodást már több mint egy éve készítette elő a vállalat, így a két ügyletnek nincs köze egymáshoz.