Magyar-ukrán fejlesztési szervezet alakult

2015.10.16. 16:02

Magyar-ukrán területfejlesztési szervezet alakult pénteken Kisvárdán. 2020-ig még 23 milliárd forint hívható le az EU-tól hasonló célokra.

A szerveződés célja, hogy határon átnyúló együttműködési programokat, infrastrukturális fejlesztési projekteket valósítson meg az egymással szomszédos Szabolcs megyében és Kárpátalján. A beruházásokat társfinanszírozással, illetve az Európai Unió kohéziós, regionális, szociális, valamint szomszédsági alapjának támogatásával tervezik megvalósítani.

 A magyar-ukrán területfejlesztési társuláshoz a két terület települési önkormányzatai, állami intézményei, valamint közcélú vállalatok, vállalkozások is csatlakozhatnak tagként.

Ukrajna csatlakozása felé

Volodimir Csubirko, a kárpátaljai tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a két ország egyre szorosabbá váló kapcsolata mellett a társulás létrejötte hozzájárul Ukrajna és az EU közötti együttműködés további elmélyítéséhez, illetve "tényleges lépés lesz" Ukrajna uniós integrációjához.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az alapító közgyűlésen azt mondta, hogy a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás az első olyan szerveződés, amely egy európai uniós ország és egy közösségen kívüli állam egymással szomszédos térsége között jött létre.

A szervezet egyezségi okmányát és alapszabályát az alapítók nevében Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Fidesz-KDNP-s elnöke, Volodimir Csubirko, az ukrajnai Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke és Leleszi Tibor (Fidesz-KDNP), Kisvárda polgármestere írta alá. Az önálló jogi társulás központjának Kisvárda ad helyet, munkaszervezetének feladatait az észak-szabolcsi város polgármesteri hivatalának dolgozói látják el.

23 milliárd euró hívható le

A magyar-ukrán fejlesztési társulat az EU határon átnyúló támogatásait használja fel. Hasonló projektekre, például a magyar, román, szlovák és ukrán gazdasági, környezetvédelmi, idegenforgalmi és közlekedési fejlesztésekhez 2020-ig 75 millió eurós, több mint 23 milliárd forint összegű brüsszeli forrás áll rendelkezésre.