Lezárul a Quaestor-kötvényesek Beva-kártalanítása

2015.10.16. 14:20

A tőkepiaci törvénynek megfelelően több mint 31 ezer Quaestor ügyfél megkapta a részére járó kártalanítást a Bevától. Az intézmény mintegy 86 milliárd forint kártalanítási összeget adott át a kifizetésekben közreműködő OTP-nek, így a jogosultak több mint 98 százaléka hozzájuthat az őt megillető összeghez.

A Befektető-védelmi Alap október 15-ig a Quaestor kötvényekre vonatkozókártalanítási eljárásban igényt benyújtók 98 százalékának, 31 078 ügyfélnek utalta el a hiányzó kötvények után járó kártalanítást. Az ügyfelek nem közvetlenül a Beva-tól, hanem a kifizetésben közreműködő OTP Bankon keresztül kaphatják meg a pénzüket.

A kifizetések együttes összege így 86,1 milliárd forint. A kártalanítást igénylők közül alig 300 esetben van még folyamatban ügyintézés, az esetleges hiánypótlások, adategyeztetések, hagyatéki ügyek miatt.

Májusig kérhetik 6 millió felett

A Beva adatai szerint október 12-ig több mint 29 ezer Quaestor-károsult vette fel a kártérítést, összesen 81 milliárd forintot. A kártalanítás kifizetésével a károsultak követelése a kártalanítás mértékéig száll át a Bevára. A Beva általi, maximum 6 millió forintig terjedő kártalanítás iránti kérelmeket a tőkepiaci törvény előírása alapján még 2016. május 5-ig be lehet nyújtani a Bevához.

A július 13-án életbe lépett úgynevezett Quaestor-törvény szerinti a Beva egymillió forint összeghatárig száz százalék, egymillió forint felett az efölötti rész kilencven százalékban fizeti ki a Quaestor-károsultaknak azt a pénzt, amelyeket kötvényekben tartottak a brókercégnél, és a cég bedőlésével elvesztettek. A kártalanítás összege nem haladhatja meg a húszezer eurót, valamivel több, mint hatmillió forintot ügyfelenként.