Sikerek és bukások: Minden idők 10 legnagyobb fúziója

kézfogás
Business deal closed with handshake
Vágólapra másolva!
Futótűzként terjedt a hír, hogy világ második legnagyobb sörgyártója, a SABMiller megadta magát az Anheuser-Busch InBev több mint 100 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatának. Ha tényleg nyélbe ütik az üzletet a részletek megtárgyalása után, akkor minden idők harmadik legnagyobb fúziója lehet. Íme, az exkluzív top 10-es lista.
Vágólapra másolva!

A felvásárlási harc szeptember közepén éledt újra, amikor a belgiumi központú AB InBev 38 fontos részvényenkénti felvásárlási ajánlatot tett kiszemeltjére.Olyan márkák tartoznak a SABMillerhez, mint a Peroni, a Grolsch és a Pilsner Urquell és a magyar Dreher. Sem ezt, sem a később megemelt ajánlatot nem fogadta el a sörgyár menedzsmentje, ahogy azonban növekedett az ár, úgy remegett meg a tulajdonosok keze. De másoknak is van az az összeg, amire nem tudtak nemet mondani.

10. A sereghajtó

A képzeletbeli tabella utolsó helyére a mostanában kissé viharvert Shell állhatott fel. A vállalat 2015 áprilisában vásárolta fel a kiszemelt brit olaj- és gázipari céget. A BG-Csoport 81,5 milliárd dollárért (kb. 22 000 milliárd forint) került a kezére – közölte a Business Insider.

Shell olajfinomító Köln közelében Forrás: AFP/Oliver Berg

A Royal Dutch Shell a világ 14. legnagyobb, tőzsdén jegyzett vállalata, aminek a piaci értéke 180 milliárd dollárra tehető.

9. Egyedül nem megy

A két név mára szinte összemosódott, pedig az Exxon és a Mobil hajdanában külön hajóban eveztek. Az amerikai vállalatok 1998 decemberében döntöttek úgy, hogy együtt folytatják tovább.

Az ExxonMobil mostanra a világ hetedik legnagyobb tőzsdei cége lett.

Piaci értéke 340 milliárd dollárra rúg.

Az olajmamut értéke két és félszer nagyobb, mint az éves magyar GDP összege Forrás: Bloomberg/© 2015 Bloomberg Finance LP/Luke Sharrett

8. Nem voltak skótok

A Royal Bank of Scotland Group 2007 áprilisában tett ellenálhatatlan ajánlatot a holland ABN AMRO-nak.

A pénzintézet 95,6 milliárd dollárért kelt el.

Az RBS jelenleg a 430. helyet foglalja el a Forbes tőzsdén jegyzett vállalatok ranglistáján. A bank piaci értéke jóval alulmúlja az olajipari óriásokét, jelenleg 83 milliárd dollárt tesz ki.

A Royal Bank of Scotland Group 2007 áprilisában tett ellenálhatatlan ajánlatot a holland ABN AMRO-nak. Forrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson

7. A telekom cégek emelték a tétet

Az amerikai AT&T 2006 márciusában 95,6 milliárd dollárt 'tett le' a BellShouth asztalára, majd azzal a lendülettel az atlantai telekom vállalatot zsebre vágta. Az AT&T a 27. legnagyobb tőzsdei cége jelenleg, piaci értéke „potom” 207 milliárd dollár.

Az AT&T is mélyen a zsebébe nyúlt Forrás: AFP/Saul Loeb

6. Jó üzlet a cigi

Az Altria Group közel 20 milliárd dollárral ajánlott többet a Phillip Morrisért, mint az AT&T a BellShouth-ért.

Az amerikai cigaretta- és dohánygyártó óriás 111,3 milliárd dollárért szerezte meg az itthon is közismert márkát 2008-ban.

Az Altria-csoport jelenlegi piaci értéke 113 milliárd dollár, ezzel pedig szintén ott van a Top 2-300 cégben a világon.

A Marlboro a portfóliójuk része Forrás: AFP/Friederike Von Stackelberg

5. Jó befektetés a gyógyszer is

A Pfizer közel ugyanannyiért vette meg a Warner Lambert, mint az Altria a Phillip Morrist. Az amerikai gyógyszeripari óriás 111,8 milliárd dolláros ajánlattal állt elő, amire konkurense már nem tudott nemet mondani. A Pfizer a világ 48. legerősebb tőzsdén jegyzett cége. A piaci értéke pedig 210 milliárd dollár.

A Pfizer a viagrával tarolt nagyot. Forrás: AFP/Jean-Pierre Couderc;

4. Minden idők egyik legnagyobb tévedése

Hajdanában ismerősen csengő AOL médiavállalat 2000-ben írt alá a Time Warnerrel. Az összeg, amiért az AOL vezére a szignóját adta, 112,1 milliárd dollár. A frigy nem tartott sokáig, az AOL 2009-ben faképnél hagyta a Time Warnert.

Stephen Case (AOL - jobbra) és Gerald Levin (Time Warner - balra) bejelentik az összeolvadást 2000 januárjában. Forrás: Ruby Washington/The New York Tim/© The New York Times/Ruby Washington/The New York Tim

3. Sörgigászok harca

A világ második legnagyobb sörgyártója, a SABMiller múlt hét kedden adta meg magát az Anheuser-Busch InBev 122 milliárd dolláros ajánlatának. A részvényeként 44 fontos eladási árral a sörgyártók fúziója a történelem harmadik legnagyobbja lett.

A fúzióval az Euromonitor felmérése szerint az új konszern a globális sörpiac 30 százalékát tarthatná kézben,

jóval megelőzve a 10 százalékos piaci részesedéssel bíró Heineken NV-t.

Vajon jól megférnek majd egymás mellett? Forrás: AFP/Joe Raedle

2. Kiűzte a Vodafone-t

A Verizon Communications a brit telekomcég 45 százalékos részesedését vásárolta meg a Verizon Wireless-ben 2013 szeptemberében. Az amerikai mamutnak 130,1 milliárd dollárt ért meg az ügylet. A Verizon Communications jelenleg a 22. legjobb helyre volt elég a Forbes listáján. A vállalat piaci értéke jelenleg 181 milliárd dollár.

Verizon wireless telekom Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank Duenzl

1. A németek adták legdrágábban magukat

A felvásárlások eddigi története során a Vodafone volt hajlandó a legnagyobb összeget kifizetni egy vállalatért, mégpedig a német Mannesman telekomcégért 1999-ben.

A Vodafone itthon a vízilabdába tol pénzt. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A felek 172 milliárd dollárig meg sem álltak az alkudozás során, így elmondható, hogy a felvásárlások abszolút rekordere a brit telekom cég.