A brit legfelsőbb bíróság ítélete szerint az Uber appja nem minősül taxaméternek, mert nem maga a készülék számítja a fuvardíjat, hanem egy külső szerver. Londonban csak a hivatásos taxisok használhatnak taxamétert. A pert a londoni közlekedési vállalat indította a taxisok nyomására.

Az Uber appja nem számít taxaméternek, így döntött a brit legfelsőbb bíróság. Ha az Uber elvesztette volna a pert, akkor meg kellett volna változtatnia a teljes szolgáltatását, hogy megfeleljen a taxisokra vonatkozó szabályoknak.

Taxamétert csak taxis használhat

A pert a londoni közlekedési társaság indította a város taxisainak nyomására, akik szerint az Uber appját a sofőrök taxaméterként használják, emlékeztet a Guardian. Márpedig Londonban csak a hivatásos taxisofőrök használhatnak taxamétert, akik hosszú képzésen vesznek részt, hogy megtanulják a város utcáit.

Szerver számítja a fuvardíjat

Az ítéletet meghozó bíró szerint a hatályos jogszabályok szerint az Uber-app nem számít taxaméternek. Lényegében azért nem, mert nem az app vagy az azt futtató készülék számítja a fuvardíjat, hanem egy, a járművön kívüli szerver, a készülék GPS-adatai alapján.

Az Uber győzelmet ünnepel

Nem csak az Uber, de a józan ész hatalmas diadala a döntés, mondta a cég regionális vezetője, Jo Bertram. „Most, hogy a legfelsőbb bíróság a modern technológia mellett döntött, reméljük, a közlekedési vállalat a jövőben kétszer meggondolja majd, megpróbálja-e rákényszeríteni a bürokratikus javaslatait az olyan appokra, mint az Uber” – mondta Jo Bertram.

A londoni közlekedési vállalat az autómegosztó szolgáltatások teljes betiltását szeretné elérni, de legalább azt, hogy a foglalások és az utazás megkezdése között minimum 5 percnek kelljen eltelnie, vagyis ne lehessenek azonnali foglalások.

Az app nem taxaméterForrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

A város nyolcada használja

Londonban körülbelül egymillió felhasználója és 18 ezer sofőrje van az Ubernek. A város lakossága a 2015-ös adatok szerint 8,6 millió fő.