A fellegekben szárnyalnak London ingatlanárai

2015.10.19. 13:02

A londoni lakáspiac úgy tűnik, nem ismer határokat. A brit fővárosban az eladók által kért árak 10 ezer fonttal emelkedtek az elmúlt hónapban, miközben a meghatározó téma továbbra is a kínálat hiánya. London ráadásul egyre inkább egy speciális szigetnek tűnik Nagy-Britanniában.

Szeptemberben a londoni ingatlanok átlagos értéke 1,6 százalékkal 630 050 fontra (265 millió forint) emelkedett – írja a Bloomberg a Rightmove havi jelentése alapján. Mindeközben a piacra került ingatlanok száma több mint 16 százalékkal csökkent az elmúlt évben, visszaszorítva a vásárlók tárgyalási pozícióit. Az árak ugyanebben az időszakban 8,3 százalékot kapaszkodtak fel.

A legfontosabb piacmozgató kérdés egyértelműen a kínálat hiánya

– derül ki a jelentésből.

A Rightmove által lefedett 32 londoni kerület közül csak háromban mértek árcsökkenést az elmúlt 12 hónapban. A legnagyobb éves emelkedést Newham és Tower Hamlets produkálta 18 százalékkal, miközben a legdrágább kerületeknek Kensington és Chelsea számítanak, ahol 4,5 százalékos drágulás mellett az átlagár 2 millió font.

Megállíthatatlanul törnek előre a londoni ingatlanárak - vajon ez már megint egy lufifújás?Forrás: Thinkstock

Nemzeti szinten azonban sokkal árnyaltabb a helyzet, ami jól mutatja London különleges pozícióját. Jóllehet az országos árak októberben rekordot értek el 296 549 fonttal, a havi 0,6 százalékos áremelkedés a legalacsonyabb októberi drágulás volt az elmúlt 5 évben.

Noha a piac néhány szektorában a lassulás jelei mutatkoznak, az első lakást vásárlók körében továbbra is igen magas a kereslet – mondja Miles Shipside, a Rightmove igazgatója. Ebben a kategóriában az értékek 10 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben, jelezve a kevesebb mint két hálószobás lakások piaci hiányát, amely az első vásárlók és a befektetők komoly érdeklődésével párosul.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK