A fellegekben szárnyalnak London ingatlanárai

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
A londoni lakáspiac úgy tűnik, nem ismer határokat. A brit fővárosban az eladók által kért árak 10 ezer fonttal emelkedtek az elmúlt hónapban, miközben a meghatározó téma továbbra is a kínálat hiánya. London ráadásul egyre inkább egy speciális szigetnek tűnik Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben a londoni ingatlanok átlagos értéke 1,6 százalékkal 630 050 fontra (265 millió forint) emelkedett – írja a Bloomberg a Rightmove havi jelentése alapján. Mindeközben a piacra került ingatlanok száma több mint 16 százalékkal csökkent az elmúlt évben, visszaszorítva a vásárlók tárgyalási pozícióit. Az árak ugyanebben az időszakban 8,3 százalékot kapaszkodtak fel.

A legfontosabb piacmozgató kérdés egyértelműen a kínálat hiánya

– derül ki a jelentésből.

A Rightmove által lefedett 32 londoni kerület közül csak háromban mértek árcsökkenést az elmúlt 12 hónapban. A legnagyobb éves emelkedést Newham és Tower Hamlets produkálta 18 százalékkal, miközben a legdrágább kerületeknek Kensington és Chelsea számítanak, ahol 4,5 százalékos drágulás mellett az átlagár 2 millió font.

Megállíthatatlanul törnek előre a londoni ingatlanárak - vajon ez már megint egy lufifújás? Forrás: Thinkstock

Nemzeti szinten azonban sokkal árnyaltabb a helyzet, ami jól mutatja London különleges pozícióját. Jóllehet az országos árak októberben rekordot értek el 296 549 fonttal, a havi 0,6 százalékos áremelkedés a legalacsonyabb októberi drágulás volt az elmúlt 5 évben.

Noha a piac néhány szektorában a lassulás jelei mutatkoznak, az első lakást vásárlók körében továbbra is igen magas a kereslet – mondja Miles Shipside, a Rightmove igazgatója. Ebben a kategóriában az értékek 10 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben, jelezve a kevesebb mint két hálószobás lakások piaci hiányát, amely az első vásárlók és a befektetők komoly érdeklődésével párosul.