Kína folyamatosan osztja a pofonokat az amerikaiaknak

2015.10.20. 10:34

Kínának közel 200 milliárd dollárnyi forrást kellett előteremtenie, hogy belassult gazdaságát beindítsa, amihez főleg az amerikai állampapírjait áldozta be. Az USA legnagyobb hitelezője a teljes amerikai politikai vezetést kétségbe ejtette. Az amerikai alapkezelők azonban színre léptek, és kevertek egyet a kártyán.

Kína hiába kezdett nagyobb amerikai állampapír eladásokba, soha nem látott vételi érdeklődés látni az amerikai alapkezelők, sőt a lakosság részéről is a kötvények iránt, melynek köszönhetően 2012 óta első alkalommal mértek részesedés növekedést a közel 13 ezer milliárd dollárnyi amerikai állampapírpiacon - írja a Bloomberg

Soha jobbkor

Az időzítés igen érdekes, de jókor jön, hisz Kína – az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője – drasztikus mértékben szabadult meg az amerikai állampapíroktól. A gazdasági belassulással küszködő ország 1,4 ezer milliárd dollárnyi (az éves magyar GDP tízszerese) kötvényt tart a kezében, és a mostani eladásoknak köszönhetően csökkent a részesedése, amire 2001 óta nem volt példa. 

Az egyre nagyobb kínai kitárazás ellenére is folyamatosan csökken a 10 éves amerikai állampapírhozam, újra 2 százalék alá bukva, ami sokakat meglep. Ugyanakkor a folyamatnak van egy negatívabb olvasata is, tudniillik a folyamatos kötvényvásárlások mögött az amerikai gazdaság gyengébb teljesítménye, az elégtelen bérnövekedés és az alig mérhető infláció is szerepet játszik, aminek köszönhetően veszélybe került a Fed idei kamatemelése. Így inkább állampapírba fektetik pénzüket az alapkezelők és a lakosság is. Persze így kedvező kamat mellett tud továbbra is forrást bevonni az amerikai kormányzat.

Az amerikai 10 éves állampapír hozamának alakulása az elmúlt 10 évbenForrás: Stooq.com, Investor.hu

Az amerikai alapkezelők az idei aukciókon értékesített 1,6 ezer milliárd dollárnyi amerikai állampapírok 42 százalékát viásárolták meg, ez pedig a pénzügyi válság kirobbanása óta a legnagyobb mértékű kereslet, meghaladva a 2011-es 18 százalékos amerikai felvásárlási rohamot. Összesen közel 4,3 ezermilliárd dollárnyi amerikai állampapír van jelenleg amerikai kézben.

Az amerikai alapkezelők megnövekedett étvágya az amerikai államkötvények iránt.Forrás:Bloomberg, Treasury Department

Sírnak a kínaiak után

Az amerikai gazdaság számára azonban elengedhetetlen a külföldi tőke, hogy finanszírozni tudják az államadósságukat. Javarészt a határon kívülről érkező kötvényvásárlásoknak köszönhető, hogy az USA elsők között tudott kilábalni a válságból.

A külföldiek által vásárolt amerikai állampapírok nagysága 2008 óta megduplázódott,

mostanra elérte a 6,1 ezer milliárdos szintet. A legdominánsabb hitelező mind közül a kínaiak voltak, akik a nagy gazdasági boom mellett dollárt vásároltak és amerikai kötvényeket vásároltak, ezáltal is csökkentve a jüan felértékelődésének ütemét. 

Fordult a kocka

Bármennyire is hangoztatta Li Ko-csiang miniszterelnök, hogy mindenáron tartani fogják a 7 százalékos növekedést 2015-ben, az év második felére ez a kijelentés hiú ábrándnak bizonyult. A kínai gazdaság az év harmadik negyedévében 6,9 százalékkal tudott mindössze bővülni, ami 2009 óta a legrosszabb teljesítmény. A sanghaji tőzsdekrach óta Kína 200 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt értékesített, amiből próbálta feltámasztani a padlót fogott kínai gazdaságot és az értéktőzsdét. Ezzel párhuzamosan a republikánus és a demokrata politikusok között egyaránt kitört a pánik, hogy

a tetemes kitettség Kína felé veszélyezteti az Egyesült Államok függetlenségét.

A Kína által tartott amerikai állampapír állomány alakulása 2000 ótaForrás: Bloomberg

Rossz helyen aggódnak

A kínaiak kivándorlása és az amerikaiak visszatérése a hazai állampapír piacra egyre jobban aggasztja az elemzőket. "Az amerikai kötvényvásárlási kedvnek köszönhetően viszonylag olcsón lehet finanszírozni az amerikai államadósságot” – mondta George Goncalves, a Nomura Holdings vezető munkatársa.

Az amerikai gazdaság egésze miatt kellene aggódni”

– figyelmeztet. A változó gazdasági környezet és a fokozódó aggodalom pedig újra részéve válik a gazdasági híreknek és a jegybanki retorikának. A piac már most aszerint a forgatókönyv alapján áraz, hogy a központi jegybank két százalékos inflációs célja közel egy évtizedig nem teljesül. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 15 százaléka egy éven belül recessziót vár az USA-ban, ami 2013 óta a legnagyobb arány.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK