Egy tanácsadó cég fizette a legtöbb bért

könyvelő, adótanácsadó 
COOPERATION business paperwork DOCUMENT handing co-worker BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN partner two people adults only MAN WOMAN ADULT AGREEMENT collaboration assistance business relationship partne
Businessman handing document to colleague, cropped
Vágólapra másolva!
Dinamikusan növekvő jövedelmekről és nagyobb összegben érvényesített családi kedvezményről tanúskodnak a fővárosi és Pest megyei magánszemélyek 2014-es személyijövedelemadó-bevallásai. Az szja 1 százalékáról az adózók kevesebb, mint fele rendelkezett.
Vágólapra másolva!

A 2014-ben megszerzett jövedelméről 1 millió 304 ezer magánszemély (köztük egyéni vállalkozó) nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást, ami 13 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Az összjövedelem 261,2 milliárd forinttal haladta meg a 2013-as adatot, ami 7,7 százalékos emelkedést jelent.

A fővárosi és Pest megyei magánszemélyek összevont jövedelme 3 280 milliárd forintra nőtt, így ők 2013-hoz viszonyítva 213,5 milliárd forinttal (7 százalékkal) vallottak többet.

1,1 milliárdot fizetett a tanácsadó cég a munkavállalójának Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Az éves átlagos bér 5,6 százalékkal, 2 millió 702 ezer forintra emelkedett. A top bérjövedelmet – a korábbi évhez hasonlóan – egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki, mellyel

munkavállalójuk 1,1 milliárd forintra tett szert.

A legtöbb bért Budapesten a XII. kerületiek Pest megyében pedig a Telkiben élők keresték.

A Telkiben élők keresnek a legjobban Pest megyében Forrás: Nemzeti Adó-és Vámhivatal


A legalacsonyabb jövedelemmel Budapesten a XV. kerületi rákospalotaiak, Pest megyében pedig a ceglédi járásban található Mikebuda adófizetői rendelkeztek.

Százmillió forint feletti osztalékjövedelemmel összesen 317 magánszemély rendelkezett, a legnagyobb bevallott összeg pedig 4,3 milliárd forint volt.

9 milliárd maradt a családoknál

A legnagyobb ingatlan értékesítésből származó jövedelmet – 69 millió forintot – egy észak-budapesti magánszemély szerepeltette bevallásában. Árfolyamnyereségből két adózó jutott egymilliárd forint feletti jövedelemhez, a top árfolyamnyereség 1,8 milliárd forint volt.

Családi kedvezmény címén a bevallást benyújtók közel negyede csökkentette adóalapját, együttesen 366,1 milliárd forinttal. A fővárosban és Pest megyében a 2014-ben bevezetett családi járulékkedvezmény több mint 9 milliárd forintot hagyott a családoknál.

Az adózók fele az szja 1 százalékáról nem rendelkezett

A magánszemélyek az idén is felajánlhatták személyi jövedelemadójuk 1 százalékát civil szervezeteknek, alapítványoknak. A lehetőséggel csak a fővárosi és Pest megyei adózók fele élt.

Forrás: MTI/Földi Imre

7 711 kedvezményezett részesült felajánlásban, összesen 3,9 milliárd forint értékben. A budapestiek közül a beteg gyermekeket, Pest megyeiek pedig az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatták legtöbben.