Egy tanácsadó cég fizette a legtöbb bért

2015.10.19. 10:36

Dinamikusan növekvő jövedelmekről és nagyobb összegben érvényesített családi kedvezményről tanúskodnak a fővárosi és Pest megyei magánszemélyek 2014-es személyijövedelemadó-bevallásai. Az szja 1 százalékáról az adózók kevesebb, mint fele rendelkezett.

A 2014-ben megszerzett jövedelméről 1 millió 304 ezer magánszemély (köztük egyéni vállalkozó) nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást, ami 13 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az összjövedelem 261,2 milliárd forinttal haladta meg a 2013-as adatot, ami 7,7 százalékos emelkedést jelent. A fővárosi és Pest megyei magánszemélyek összevont jövedelme 3 280 milliárd forintra nőtt, így ők 2013-hoz viszonyítva 213,5 milliárd forinttal (7 százalékkal) vallottak többet.

1,1 milliárdot fizetett a tanácsadó cég a munkavállalójánakForrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Az éves átlagos bér 5,6 százalékkal, 2 millió 702 ezer forintra emelkedett. A top bérjövedelmet – a korábbi évhez hasonlóan – egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki, mellyel munkavállalójuk 1,1 milliárd forintra tett szert.

A legtöbb bért Budapesten a XII. kerületiek Pest megyében pedig a Telkiben élők keresték.

A Telkiben élők keresnek a legjobban Pest megyébenForrás: Nemzeti Adó-és Vámhivatal


A legalacsonyabb jövedelemmel Budapesten a XV. kerületi rákospalotaiak, Pest megyében pedig a ceglédi járásban található Mikebuda adófizetői rendelkeztek.

Százmillió forint feletti osztalékjövedelemmel összesen 317 magánszemély rendelkezett, a legnagyobb bevallott összeg pedig 4,3 milliárd forint volt.

9 milliárd maradt a családoknál

A legnagyobb ingatlan értékesítésből származó jövedelmet – 69 millió forintot – egy észak-budapesti magánszemély szerepeltette bevallásában. Árfolyamnyereségből két adózó jutott egymilliárd forint feletti jövedelemhez, a top árfolyamnyereség 1,8 milliárd forint volt.

Családi kedvezmény címén a bevallást benyújtók közel negyede csökkentette adóalapját, együttesen 366,1 milliárd forinttal. A fővárosban és Pest megyében a 2014-ben bevezetett családi járulékkedvezmény több mint 9 milliárd forintot hagyott a családoknál.

Az adózók fele az szja 1 százalékáról nem rendelkezett

A magánszemélyek az idén is felajánlhatták személyi jövedelemadójuk 1 százalékát civil szervezeteknek, alapítványoknak. A lehetőséggel csak a fővárosi és Pest megyei adózók fele élt.

Forrás: MTI/Földi Imre

7 711 kedvezményezett részesült felajánlásban, összesen 3,9 milliárd forint értékben. A budapestiek közül a beteg gyermekeket, Pest megyeiek pedig az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatták legtöbben.